Το Γεφύρι Της Κλειδωνιάς
Το Γεφύρι Της Κλειδωνιάς, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου και από κάτω κυλούν τα κρυστάλλινα νερά του Βοϊδομάτη
Πηγή: Athanasios Gioumpasis/Getty Images
TRAVEL

Απόδραση στη φύση: 5 προορισμοί για να απολαύσουμε το ανοιξιάτικο τοπίο

Η φύση μάς καλεί να απολαύσουμε τα ανοιξιάτικα τοπία της, να εισπνεύσουμε καθαρό οξυγόνο και μοναδικές μυρωδιές, να ηρεμήσουμε, να αναγεννηθούμε μαζί της.

Άνοιξη σημαίνει φύση και η Ελλάδα μάς δίνει αμέτρητες επιλογές να χαρούμε το περιβάλλον στα καλύτερά του. Την εποχή που πρασινίζουν κάμποι και βουνά, που τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν και μετά το χειμωνιάτικο κρύο αναζητάμε τον ήλιο και το φωτεινό, ανοιξιάτικο τοπίο που με ένα μαγικό τρόπο μπορεί να «θεραπεύσει» την ψυχή και το μυαλό μας.

λίμνη φύση

Κάθε άκρη της Ελλάδας, αυτή την εποχή, μας προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και εμπειρίες κι εμείς είμαστε έτοιμοι, με σύντομες εκδρομές, να απολαύσουμε στο έπακρο καταπράσινα τοπία, πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές και δραστηριότητες που μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση και στην ηρεμία.

Φαράγγι του Βίκου

Βίκος

Ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά της χώρας, το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί κατεξοχήν επιλογή για επαφή με τη φύση και το μεγαλείο της. Το ίδιο το τοπίο είναι συγκλονιστικό με τα ψηλά βουνά και τους απόκρημνους γκρεμούς που σχηματίζουν, ενώ ο ποταμός Βοϊδομάτης που το διασχίζει, δημιουργεί εκπληκτικές εικόνες. Την καλύτερη θέα προς το φαράγγι έχουμε από το χωριό Βίκος, από το Μονοδένδρι και από τη θέση Πλάτωμα Οξυάς Μονοδενδρίου.

Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην Πίνδο. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής αποτελούνται από δεκάδες είδη σπάνιων φυτών και ζώων, ενώ στο συνολικό μήκος των 1 χιλιομέτρων του, το βάθος σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 1.000 μέτρα.

Μερικά από τα πιο όμορφα ηπειρώτικα, μονότοξα γεφύρια, εξαιρετικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής της Πίνδου, συνδέουν τις δύο όχθες του Βοϊδομάτη και στέκουν, τα περισσότερα, από τον 19ο αιώνα.

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Η ίδια η πόλη των Τρικάλων, που διαθέτει πολύ πράσινο, αλλά κυρίως οι γύρω περιοχές, αποτελούν εξαιρετικό ανοιξιάτικο προορισμό για όλους. Το εντυπωσιακό γεφύρι στην Παλαιοκαρυά με τον διπλό καταρράκτη είναι ο «πρωταγωνιστής», όμως με βάση τα Τρίκαλα μπορούμε να επισκεφθούμε την Ελάτη και το Περτούλι και να απολαύσουμε μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές στα δάση της περιοχής.

Η Ελάτη άλλωστε, θεωρείται ορμητήριο για φυσιολάτρες περιηγητές, με πολλές υποδομές για τους επισκέπτες. Πολύ κοντά βρίσκεται το Νεραϊδοχώρι, από το όνομα του οποίου μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πόσο ονειρικό περιβάλλον διαθέτει, αλλά και το Περτούλι, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.

Φενεός

λίμνη Δόξα

Η πεδιάδα του Φενεού στην Κορινθία κερδίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες, που ειδικά την άνοιξη, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τόσο τον καταπράσινο κάμπο, από όπου παίρνουμε πεντανόστιμα όσπρια όσο και το υπέροχο τοπίο γύρω από τη λίμνη Φενεού, τη λίμνη Δόξα, όπως είναι γνωστή. Πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν το σκηνικό με ελβετικό τοπίο, καθώς η λίμνη περιτριγυρίζεται από ψηλά καταπράσινα βουνά, κατάφυτα με έλατα, βελανιδιές και άλλα επιβλητικά δέντρα. Σε μια μικρή «χερσόνησο» μέσα στη λίμνη, βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και μπορούμε να το προσεγγίσουμε περπατώντας.

Η περιλίμνια πεζοπορία, αλλά και η βόλτα με το αυτοκίνητο στα κοντινά, παραδοσιακά χωριά, όπως τη Γκούρα ή ακόμα και τα Τρίκαλα Κορινθίας, είναι ό,τι χρειαζόμαστε για την καλύτερη επαφή μας με τη φύση, ειδικά αυτή την εποχή.

Δελφοί

Δελφοί

Το Δελφικό Τοπίο διαθέτει μοναδική ενέργεια και βρίσκεται «στα καλύτερά του» την άνοιξη. Ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος, στην πλαγιά του βουνού, μας προσφέρει, ουσιαστικά, έναν περίπατο στη φύση, όμως η θέα είναι πραγματικά μοναδική και το βλέμμα μας «γεμίζει» πράσινο μέχρι να χαθεί στον Κορινθιακό κόλπο. Μπροστά μας, άλλωστε, θαυμάζουμε και τον αιωνόβιο ελαιώνα της Άμφισσας, από ψηλά.

Η Κασταλία Πηγή, το Κωρύκειον Άντρο, που μπορούμε να προσεγγίσουμε πεζοπορώντας σε ένα καταπληκτικό αρχαίο μονοπάτι, αλλά και το Γαλαξίδι, η Ιτέα και τα χωριά του Παρνασσού, είναι όλα χτισμένα μέσα στη φύση, προσφέροντάς μας μοναδικές εικόνες.

Μετέωρα

Μετέωρα

Ένα μοναδικό «θαύμα» της φύσης αποτελούν τα Μετέωρα – όμως, χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη εποχή για να απολαύσουμε την ομορφιά και τη «μαγεία» τους, είναι η άνοιξη. Οι θεόρατοι βράχοι με τα μοναστήρια στις κορυφές του βρίσκονται χτισμένοι σε ένα καταπράσινο τοπίο, που δημιουργεί εικόνες που κόβουν την ανάσα.

Πέρα από την ανάβαση στα μοναστήρια – καθένα από τα οποία διαθέτει ανεκτίμητους θρησκευτικούς θησαυρούς και κειμήλια αιώνων θρησκευτικής παράδοσης, ενώ αποτελούν και μουσεία της μοναστικής ζωής από την ίδρυσή τους έως και σήμερα.

Από εκεί και πέρα όμως, μπορούμε, με αφετηρία το Καστράκι, το χωριό που είναι χτισμένο στους πρόποδες των βράχων, να απολαύσουμε τοπικές νοστιμιές και περιπάτους στη φύση, που θα μας μείνει αξέχαστη.

Η άνοιξη είναι εδώ και η φύση μάς καλεί να απολαύσουμε τα τοπία της, να χαρούμε το πράσινο, να εισπνεύσουμε καθαρό οξυγόνο και μοναδικές μυρωδιές, να ηρεμήσουμε, να γευτούμε το μεγαλείο της με όλες μας τις αισθήσεις.

Διαβάστε επίσης

Tripadvisor: Δύο ελληνικές παραλίες στις 25 καλύτερες του κόσμου

Οι 10 πιο δημοφιλείς προορισμοί παγκοσμίως σε Instagram και TikTok

Η Κρήτη στους τρεις κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για το 2023

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ