TRAVEL

Μικρές αποδράσεις: 5 λόγοι που θα σας κάνουν να πάρετε το πρώτο καράβι για την Αίγινα

Μικρές αποδράσεις: 5 λόγοι που θα σας κάνουν να πάρετε το πρώτο καράβι για την Αίγινα

Πριν επιβιβαστείτε στο καράβι της επιστροφής, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε γλυκό φιστίκι. Για να φύγετε με μια γλυκιά αίσθηση από την Αίγινα, όχι για κανέναν άλλο λόγο.

Μπορεί η καθημερινότητα να μην μας αφήνει να δούμε ότι σε κάποια θέματα είμαστε τυχεροί, έχουμε όμως τα long weekends γι’ αυτό. Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, που έρχεται σε λίγες μέρες, μας θυμίζει πόσο όμορφους προορισμούς, και μάλιστα για πολλούς από εμάς σε απόσταση μικρότερη από αυτή που χρειάζεται για να πάμε και να έρθουμε στη δουλειά μας.

Ο λόγος για την Αίγινα, το νησί του Αργοσαρωνικού που μας κάνει να μην βαριόμαστε το πράσινο της φύσης και το μπλε της θάλασσας. Και τα φιστίκια. Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλοι λόγοι για να την επιλέξετε για την επόμενη απόδρασή σας.

#1 Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα

Παίρνετε το αυτοκίνητο ή το μετρό ή τον ηλεκτρικό και βγαίνετε στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί, ανάλογα με το καράβι που θα επιλέξετε, η Αίγινα είναι μόλις 30 με 70 λεπτά περίπου. Σχεδόν δεν καταλαβαίνετε πότε μπαίνετε στο ένα λιμάνι και πότε πατάτε το πόδι σας στο άλλο. Το δε εισιτήριο είναι οικονομικό, περίπου 20 ευρώ πήγαινε-έλα, οπότε δεν θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του μήνα.

#2 Ένα νησί γεμάτο ιστορία

Η ιστορία της πυκνοκατοικημένης Αίγινας είναι αντιστρόφως ανάλογη της μικρής έκτασής της, γεγονός που αποτυπώνεται στα αρχαία και νεότερα μνημεία του νησιού. Προτείνουμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε τον ναό της Αφαίας για να καταλάβετε γιατί αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Για να σε προϊδεάσουμε, η αρχιτεκτονική του ναού και η θέα που εγγυάται η τοποθεσία του, σε έναν λόφο γεμάτο πεύκα, είναι δύο από τους λόγους. Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα σημαντικά αξιοθέατα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, ο λόφος της Παλαιοχώρας, καθώς και το ιερό του Ελλάνιου Δία.

#3 Το πολιτισμικό σοκ

Η φράση είναι λίγο βαριά αλλά, ας πούμε ότι, αν θέλετε να πάτε κάπου που έχει καλλιτεχνική αύρα, η Αίγινα είναι το νησί σας. Εκεί βρίσκεται το μουσείο του Χρήστου Καπράλου, ενός από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα σε διεθνές επίπεδο. Όπως και το σπίτι και ατελιέ του ζωγράφου Νίκου Νικολάου, στενού φίλου του Γιάννη Μόραλη. Τέλος, αν είδατε το όνομα του Νίκου Καζαντζάκη σε έναν δρόμο και αναρωτηθήκατε γιατί, η απάντηση είναι ότι ο σπουδαίος συγγραφέας πέρασε κάποια χρόνια της ζωής του στην Αίγινα. Μάλιστα, μπορείτε να περάσετε να δείτε το σπίτι απ’ έξω το σπίτι, καθώς δεν είναι μακριά από το λιμάνι.

#4 Η πεζοπορία μέσα στη φύση

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά εννιά πιστοποιημένα μονοπάτια σάς προ(σ)καλούν να εξερευνήσετε τα βουνά της Αίγινας. Αν φοβάστε ότι πρέπει να είστε μυημένοι στην πεζοπορία, δεν χρειάζεται καθώς τα μονοπάτια είναι ιδανικά για κάθε επίπεδο -από τους αρχάριους μέχρι τους πιο έμπειρους. Όσο για το τι θα δείτε; Παραδοσιακοί οικισμοί, σουβάλες, δηλαδή πετρόχτιστες δεξαμενές για τη συλλογή βρόχινου νερού, ελαιώνες και φιστικιές θα σας κάνουν να μην καταλαβαίνετε πόσα χιλιόμετρα «γράφετε».

Πριν επιβιβαστείτε στο καράβι της επιστροφής, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε γλυκό φιστίκι. Για να φύγετε με μια γλυκιά αίσθηση από την Αίγινα, όχι για κανέναν άλλο λόγο.