ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί εάν δεν αποπληρώσει ομολόγα ξένου δικαίου»

«Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί εάν δεν αποπληρώσει ομολόγα ξένου δικαίου»

Ξεκάθαρος ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στη συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup.

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει εάν δεν αποπληρώσει εγκαίρως ομόλογα που έχει εκδώσει υπό ξένο δίκαιο και των οποίων οι κάτοχοι έχουν αρνηθεί να τα ανταλλάξουν στο πλαίσιο του PSI» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή να ενισχύσουν τους πόρους των ταμείων διάσωσης του κοινού νομίσματος στα 800 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup.

Το ποσό θα αποτελείται από νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ μέσω του μόνιμου ταμείου στήριξης (ESM) από τον Ιούλιο, άλλα 200 δισ. ευρώ που ήδη υφίστανται μέσω του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF).

Ύστερα από επεισοδιακή, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, συζήτηση, τα 17 κράτη του ευρώ συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που προέκριναν χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, όπου η κοινή γνώμη διάκειται αρνητικά στην παροχή επιπλέον βοήθειας.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 800 δισ. ευρώ περίπου, αν συμπεριληφθούν τα 53 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί ως διμερή δάνεια και τα 49 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε κατά της κρίσης (EFSM).

Το EFSF διαθέτει συνολική χρηματοδοτική ισχύ ύψους 440 δις ευρώ, ενώ επιπλέον 240 δισ. ευρώ θα λειτουργούν ως μαξιλάρι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τους επόμενους 15 μήνες, όταν ο EFSF και ο ESM θα λειτουργούν παράλληλα.