ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης χρέους

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης χρέους

Παράθυρο για νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας δεν αποκλείει την πιθανότητα να προκύψει χρηματοδοτικό κενό εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους στους τομείς τους πρωτογενούς ελλείμματος και των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.

Με έγγραφό του που μεταβιβάστηκε στη Βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρούχα, σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει στη βουλευτή ότι η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που δημοσίευσε η Κομισιόν τον Μάρτιο του 2012 και εμπεριέχει τα αποτελέσματα του PSI περιλαμβάνει μία σειρά από υποθέσεις σε σχέση με την εξέλιξη του ΑΕΠ, την πορεία του πρωτογενούς ελλείμματος, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2020 θα είχε μειωθεί στο 116,5%. Στο βαθμό που οι ανωτέρω υποθέσεις αποκλίνουν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ οδηγείται σε ποσοστά άνω του 120%.

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει πως δεν αποκλείεται να εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα. Η αξία των ομολόγων που κατέχονται από το Ευρωσύστημα και λήγουν κατά την τριετία 2013-16 ανέρχεται σε 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει εξάλλου ότι με βάση τις αποφάσεις των κρατών μελών του Eurogroup της 21 Φεβρουάριου 2012, το εισόδημα που δημιουργείται από τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης που κατέχει το Ευρωσύστημα θα συμβάλλει στο κέρδος της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.