ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόικα: Yπάρχει πρόοδος αλλά και ανοιχτά ζητήματα

Τρόικα: Yπάρχει πρόοδος αλλά και ανοιχτά ζητήματα

Τηνπρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει η τρόικα σε σημερινή ανακοίνωσή της αλλά τονίζει πως παραμένουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα.

«Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές της χώρας αναφορικά με τις πολιτικές που μπορούν να αποτελέσουν βάση για την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης επιθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Έχει επιτευχθεί πρόοδος, όμως εκκρεμούν ορισμένα θέματα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις έδρες των εταίρων. Τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου».

1

Σύμφωνα επίσης, με τους δανειστές, τα κλιμάκια «ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το σύνολο των ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας».

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία σε όλα σχεδόν τα «μέτωπα» (δημοσιονομικό κενό 2014, πλειστηριασμοί ακινήτων, διαθεσιμότητα, κ.ά.) και ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται ουσιαστικά μονομερώς από την κυβέρνηση, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν χθες ότι η τρόικα δέχεται, πάντως, πως τα μεγέθη του «δεν είναι εκτός πραγματικότητας, έχουν λογική».

Οι όποιες αλλαγές στα μεγέθη αυτά αναμένεται να γίνουν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο επίσης πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα.

troika

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες, σημειώνει η τρόικα, προσθέτοντας ότι τα κλιμάκια προγραμματίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014 είναι ότι η τρόικα μετρά ακόμα και το ευρώ στην απόδοση των μέτρων που προτείνει το οικονομικό επιτελείο, όπως για παράδειγμα, στα έσοδα που θα προέλθουν «αυτόματα» από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε εγγράψει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ από το «recovery», ποσό το οποίο η τρόικα χαμηλώνει σε 120 - 150 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τον κωδικό εσόδων που θα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης η τρόικα προσαρμόζει τα 380 εκατ. ευρώ της ελληνικής πλευράς σε 350 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις εκπρόσωποι φεύγουν σήμερα από τη χώρα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα ανοιχτά μέτωπα και συγκεκριμένα στο δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός – Αγεφύρωτο το χάσμα με την τρόικα

«Άβυσσος» μεταξύ Τρόικας-Υπ.Οικ. με διαφορά έως 600 εκατ. ευρώ

«Κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμοί στο «τραπέζι» με την Τρόικα

Άρση πλειστηριασμών και «τσεκούρι» στα ευγενή ταμεία ζητά η τρόικα

«Ξαφνικός θάνατος» για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας

Από ΕΡΤ, επίορκους, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και συμβασιούχους οι 4.000 απολύσεις

Κον Μπεντίτ: Ποιος ελέγχει την Τρόικα;

Αυτή είναι η συμφωνία με τους δανειστές

Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές