ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΒΕ: Νέα χρηματιστηριακά προϊόντα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

ΣΒΒΕ: Νέα χρηματιστηριακά προϊόντα για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Ορατές στους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων, που επιθυμούν να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο, φιλοδοξεί να κάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), μέσω εναλλακτικής πρότασης κεφαλαιακής ενίσχυσής τους, την οποία παρουσίασε την Τετάρτη.

Η πρόταση, που θα μπορούσε να δώσει στις ΜμΕ την πολυπόθητη ένεση ρευστότητας, έχει τη στήριξη του ΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η διοίκηση του ΣΒΒΕ προτείνει το σχηματισμό «καλαθιών» μετοχών ελληνικών ΜμΕ, όχι μόνο υγιών, αλλά και προβληματικών, σε ένα ισορροπημένο μείγμα, ελκυστικό για τους επενδυτές.

Τα «καλάθια» αυτά, που θα περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια καθεμίας συμμετέχουσας επιχείρισης, δεν αποκλείεται να είναι διαθέσιμα προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, η πρόταση κοινοποιήθηκε ήδη στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος «την είδε θετικά, ως λύση, που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑ, Σωκράτη Λαζαρίδη, «καθημερινά γίνονται στην Ελλάδα επισκέψεις ενδιαφερόμενων που αξιολογούν επενδύσεις, οι οποίοι έχουν προς διάθεση κεφάλαια ελάχιστου ύψους 30 -100 εκατ. ευρώ. Φανταστείτε πόσες διαφορετικές εταιρείες θα μπορούσαν να πάρουν αυτά τα κεφάλαια, δεδομένου ιδίως ότι οι επενδυτές αυτοί είναι ανοιχτοί στη διασπορά κινδύνου».

Προκειμένου, πάντως, η πρόταση του ΣΒΒΕ να γίνει πράξη, επιβάλλεται να πληρούνται τουλάχιστον τέσσερις προϋποθέσεις:

Να συναινέσουν οι τράπεζες (στις οποίες έχει ήδη παρουσιαστεί το concept της πρότασης, αλλά όχι επιμέρους λεπτομέρειες), να βρεθεί ανεξάρτητος asset manager, που θα πειστεί να διαχειριστεί/διαθέσει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, να υπάρξει η απαιτούμενη ρυθμιστική παρέμβαση της πολιτείας, πχ, σε όρους άρσης φορολογικών αντικινήτρων και να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (τράπεζες, επιχειρήσεις, asset managers, Χρηματιστήριο).