ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα κρίνονται τα πάντα για το Ελληνικό – «Στο τραπέζι» νέα προσφορά

Σήμερα κρίνονται τα πάντα για το Ελληνικό – «Στο τραπέζι» νέα προσφορά

Την ολοκλήρωση ή την επανέναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό θα σηματοδοτήσει η καινούργια προσφορά που αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο μοναδικός διεκδικητής του έργου, η εταιρεία Lamda Development.

Εάν με την προσφορά που κατατεθεί ικανοποιηθεί το Δημόσιο και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τότε η πρώτη φάση του project «Ελληνικό» θα φθάσει στο τέλος της.

Αλλιώς η διαδικασία θα ξεκινήσει σε μηδενική βάση και πάλι από την αρχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Lamda Development, που αποτελεί σύμμαχο για τη χρηματοδότηση του έργου της αραβικής Al Maabar και της κινεζικής Fosun, έχει καταθέσει προσφορά που δεν ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ανεξάρτητος εκτιμητής έχει αποτιμήσει το ακίνητο προς περίπου 700 εκατ. ευρώ, ενώ, για χάρη της σύγκρισης των μεγεθών, στο «τραπέζι» έχει τεθεί και η -προ ενάμιση χρόνου- αξία αποτίμησης ύψους 1,2 δισ. του Ελληνικού.

Η αξία του ακινήτου φαίνεται να έχει στηριχθεί, μεταξύ άλλων, στο κόστος υλοποίησης του πάρκου που βαρύνει τον επενδυτή, στο κόστος κατασκευής των υποδομών και στην αξία των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, με την παραχώρηση πρέπει να εξασφαλιστεί ένα τίμημα το οποίο δεν θα υπολείπεται του ελάχιστου ορίου αποτίμησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Είναι αναγκαία η εκπόνηση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επιπρόσθετα, πρέπει με τα σχέδια αξιοποίησης να προστατεύεται το περιβάλλον και να δημιουργούνται, κοινωνικές υποδομές και εξυπηρετήσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής με ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα».

«Πόλεμος» για την έκταση

Όσο περνά ο καιρός οι αντιδράσεις κατά του έργου αξιοποίησης ολοένα και κορυφώνονται.

Και αυτό διότι, αν και γίνεται παραδεκτό ότι το οικόπεδο των νοτίων προαστίων θα μπορούσε να αποδώσει υπεραξίες μόνο εάν επενδυθούν περίπου 7 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή στο ερώτημα πόσο θα μπορούσε να πωληθεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου δεν υπάρχει εύκολη απάντηση.

Το Ελληνικό είναι ένα μοναδικό ακίνητο λόγω χαρακτηριστικών (ευρύ παραλιακό μέτωπο), μεγέθους (6,2 χιλιάδες στρέμματα συν 955,8 χιλιάδες τ.μ. η έκταση του Αγίου Κοσμά και της μαρίνας) και τοποθεσίας.

Ταυτόχρονα, ο επόμενος κάτοχος αναλαμβάνει το κόστος υλοποίησης των απαιτούμενων υποδομών, γεγονός που «ψαλλιδίζει» ιδιαιτέρως το προσφερόμενο τίμημα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει θέσει βέτο! Εξ' αρχής απέκλεισε την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού, επειδή θα οδηγούσε στη δημιουργία περίπου 2.500 μικρότερων οικοπέδων σε μία περιοχή με ήδη κορεσμένη αγορά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΑΙΠΕΔ: Απάντηση μίας παραγράφου για 6.240 στρέμματα στο Ελληνικό

Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα;