ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβουν κι άλλο τους μισθούς

Κόβουν κι άλλο τους μισθούς

Η κατρακύλα της ύφεσης δεν φαίνεται να έχει τέλος στην Ελλάδα των μνημονίων.

'Όπως προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση του αναθεωρημένου μνημονίου αφού θα καθιερωθεί μειωμένη προσαύξηση κατά 50% για τις τριετίες των υπό πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Βασικός στόχος είναι όπως όλα δείχνουν ο μισθός να πέσει από τα 586 ευρώ στα 550 ευρώ!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Βήμα της Κυριακής, η καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού για όλους είναι εμφανής στο κείμενο με την αναφορά στον στόχο της εξίσωσης των κατώτατων αμοιβών όσων αμείβονται με μισθό («λευκά κολάρα») με αυτές των ημερομισθίων («γαλάζια κολάρα»).

Μετά από έντονες πιέσεις της τρόικας, σε μια ενδιάμεση κατάσταση θα καθιερωθούν σε πρώτη φάση 4 κατηγορίες αμειβομένων:

1η. Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 25 ετών για τους οποίους θα μειωθεί η προσαύξηση ανά τριετία από 10% σε 5%.
2η. Μακροχρόνια άνεργοι που προσλαμβάνονται ως εργατοτεχνίτες οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.
3η. Εργαζόμενοι άνω των 25 δεν υφίστανται καμία αλλαγή αφού οι μειώσεις αφορούν αυτούς που προσλαμβάνονται.
4η. Εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών που ήδη λαμβάνουν αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού. 510 ευρώ αντί 586 ευρώ.

Ο στόχος της κυβέρνησης και των δανειστών είναι να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο οι μισθοί και στην κατεύθυνση αυτή κινείται το μέτρο που περιέχεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, με το οποίο καθιερώνεται μειωμένη προσαύξηση κατά 50% για τις τριετίες των υπό πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων.

Την ίδια ώρα το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) - οργανισμός του υπουργείου Εργασίας - αλλά και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι το ύψος του κατώτατου μισθού δεν επηρεάζει ούτε την απασχόληση ούτε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά αντιθέτως συμπιέζει τους μισθούς προς τα κάτω.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης σημειώνει ότι το σημερινό ύψος του κατώτατου μισθού θα διατηρηθεί ως το τέλος του 2016, οπότε θα ισχύσει το νέο σύστημα καθορισμού του για το 2017 (με κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ο νέος μισθός για το 2017 θα είναι χαμηλότερος από τον σημερινό (586 ευρώ), εφόσον ληφθούν υπόψη οι νέοι παράγοντες βάσει των οποίων προσδιορίζονται - πλέον - οι κατώτατες αμοιβές.

Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη «η κατάσταση της οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Το ΙΝΕ εκτιμά ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας ο κατώτατος μισθός θα προσδιοριζόταν στα 550-560 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος ο μισθός για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Έλληνες «βασιλιάδες» στη Βουλγαρία