ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες νεκροί από τους δύο σεισμούς στο Ιράν

Δεκάδες νεκροί από τους δύο σεισμούς στο Ιράν

Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν σήμερα το βορειοδυτικό Ιράν έφθασε τους 153, ενώ περίπου 400 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής του εθνικού κέντρου εκτάκτων αναγκών, Γκολαμρεζά Μασουμί, πως περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ανέφερε πως ένας σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών έπληξε μια περιοχή 60 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Ταμπρίζ. Ακολούθησε δεύτερος σεισμός 6,3 βαθμών που έπληξε μια περιοχή 49 χλμ βορειοανατολικά της Ταμπρίζ. 11 λεπτά αργότερα.

Δύο σεισμοί μεγέθους 6,2 και 6, το επίκεντρο των οποίων βρισκόταν αντίστοιχα στην Αχάρ και τη Βαρζεγκάν, εξήντα χιλιόμετρα από την Ταμπρίζ και με περίπου δέκα χιλιόμετρα εστιακό βάθος, έπληξαν την περιοχή στις 16:53 τοπική ώρα (15:23 ώρα Ελλάδας) και 17:04 (15:34 ώρα Ελλάδας).

Οι πόλεις Ταμπρίζ, Αρντεμπίλ και Μεχραμπάν, καθώς και πολλά χωριά επλήγησαν επίσης από τους δύο σεισμούς και τους πολλούς μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Το Ιράν βρίσκεται πάνω σε πολλά σημαντικά σεισμικά ρήγματα και έχει υποστεί πολλούς καταστροφικούς σεισμούς.

Ο πιο φονικός σεισμός των τελευταίων ετών σκότωσε 31.000 ανθρώπους, το ένα τέταρτο του πληθυσμού, στην πόλη Μπαμ (νότιο Ιράν) το Δεκέμβριο του 2003.