ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Υπέρ μιας «ισχυρής απάντησης» στις επιθέσεις με χημικά όπλα

Ευρώπη: Υπέρ μιας «ισχυρής απάντησης» στις επιθέσεις με χημικά όπλα

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν σήμερα έκκληση για μια "σαφή και ισχυρή απάντηση" στις επιθέσεις με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον.


«Θέλουμε μια σαφή και ισχυρή απάντηση», δήλωσε η 'Αστον μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βίλνιους.

Η 'Αστον τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς στην περιφέρεια της Δαμασκού.

Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν από οιεσδήποτε επιθέσεις.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών», τόνισε ο Κέρι μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Γερμανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα υπογράψει την ανακοίνωση της G20 που ζητεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση μετά τη χρήση από το συριακό καθεστώς χημικών όπλων και την οποία έχουν υπογράψει ήδη 11 χώρες ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε στο Βίλνιους ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βεστερβέλε Βεστερβέλε.

«Αφού είδαμε την εξαιρετική και πολύ σοφή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος και εγώ αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τώρα την ανακοίνωση της G20», τόνισε ο γερμανός υπουργός στο περιθώριο της συνόδου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Λιθουανία.

Την απόφαση της Γερμανίας χαιρέτισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη».

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστά

ΗΠΑ: Είμαστε ευγνώμονες για τη στάση της Ε.Ε. για Συρία

Η Γερμανία θα συνυπογράψει την ανακοίνωση των G20 για τη Συρία