ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Καταγγελίες αλλοδαπών για βιασμούς και συνθήκες δουλείας

Guardian: Καταγγελίες αλλοδαπών για βιασμούς και συνθήκες δουλείας

Σοβαρές καταγγελίες εις βάρος των πλουσίων του Κατάρ για τον τρόπο που μεταχειρίζονται το υπηρετικό προσωπικό έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι ξένες οικιακές βοηθοί, οι καθαρίστριες και άλλοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως «δούλοι», αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian.

Καταγγελίες έχουν γίνει για παράνομη κράτηση των διαβατηρίων τους, για μη καταβολή κανονικού μισθού, για στέρηση ρεπό και διακοπών.

Εκατοντάδες Φιλιππινέζες υπηρέτριες έχουν καταφύγει στην πρεσβεία τους, επειδή οι συνθήκες είναι τόσο σκληρές. Πολλές παραπονούνται για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και για κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων.

Η εκμετάλλευση εγείρει περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές στο Κατάρ πριν μάλιστα την ανάληψη του Μουντιάλ το 2022.

Η έρευνα της Guardian αναφέρεται στη κακομεταχείριση των εργαζομένων ακόμα και στον τομέα των κατασκευών..

Οι αλλοδαπές δεν έχουν σχέση με τις προετοιμασίες του Κατάρ για το τουρνουά ποδοσφαίρου, αλλά οι ντόπιοι θα παίξουν μεγάλο ρόλο στη στελέχωση των ξενοδοχείων, γηπέδων και άλλων υποδομών που θα στηρίξουν το τουρνουά του 2022.

Η έρευνα αποκαλύπτει:

• Το γραφείο ευρέσεως εργασίας Φιλιππίνων (POLO) έχει καταγράψει πάνω από 600 υπηρέτριες που «δραπέτευσαν» και κατήγγειλαν τους εργοδότες τους το πρώτο 6μηνο του 2013.

• Ορισμένοι εργαζόμενοι λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

• Πολλοί δεν παίρνουν ρεπό.

• Ορισμένες συμβάσεις και θέσεις εργασίας, αλλάζουν για τους εργαζόμενους μόλις φθάνουν στο Κατάρ.

• Οι γυναίκες αναφέρουν σεξουαλική κακοποίηση.

Η μη καταβολή των μισθών, η κατάσχεση εγγράφων και η αδυναμία των εργαζομένων να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους αποτελούν καταναγκαστικής εργασίας συνθήκες, σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.