ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ανίκανη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους μετανάστες

Ιταλία: Ανίκανη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους μετανάστες

Η ανικανότητα της Ευρώπης να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών μέσω θαλάσσης είναι «σκανδαλώδης», δήλωσε σήμερα ο Σάντρο Γκότζι υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


Μετά τα δύο ναυάγια τον περασμένο Οκτώβριο στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα στα οποία περισσότεροι από 400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, η Ιταλία ξεκίνησε την επιχείρηση Mare Nostrum με στόχο να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες.

Όμως τώρα η Ρώμη επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνη της την επιχείρηση.
«Η απομόνωση της Ιταλίας στη Μεσόγειο είναι σκανδαλώδης», δήλωσε ο Γκότζι.

Ο ίδιος κατήγγειλε «την υποκρισία» των ευρωπαίων αξιωματούχων που μετέβησαν στη Λαμπεντούζα για να «κλάψουν μπροστά τα φέρετρα» των θυμάτων των ναυτικών τραγωδιών, προτού επιστρέψουν «στις Βρυξέλλες, το Παρίσι ή το Βερολίνο και ξεχάσουν το πρόβλημα».

«Με την επιχείρηση Mare Nostrum, μόνοι μας, καταφέραμε να αποφύγουμε να γεμίσουμε δεκάδες χιλιάδες φέρετρα τους τελευταίους μήνες», συνέχισε ο Γκότζι, προσθέτοντας ότι την αποστολή αυτή πρέπει να αναλάβει «σταδιακά» η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών που περιήλθαν στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, 53.763 μετανάστες έχουν περάσει μέσω θαλάσσης στην Ιταλία από την 1η Ιανουαρίου, σε σύγκριση με λιγότερους από 43.000 στο σύνολο της περσινής χρονιάς.

Ο Γκότζι υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια κοινή διαχείριση των συνόρων της και κοινές πολιτικές παροχής ασύλου για να απαντήσει στην αυξανόμενη ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Βενετία: Παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου ο δήμαρχος