ΚΟΣΜΟΣ

Κάλπες στην Τουρκία για την εκλογή προέδρου - Φαβορί ο Ερντογάν

Κάλπες στην Τουρκία για την εκλογή προέδρου - Φαβορί ο Ερντογάν

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής η άμεση ψηφοφορία με την οποία εκλέγεται για πρώτη φορά στα χρονικά πρόεδρος της Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να οδεύει προς θριαμβευτική εκλογή έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και όλο και μεγαλύτερο αυταρχισμό.

Η εκλογή θα δώσει στον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 για να υποδεχθούν 53 εκατομμύρια ψηφοφόρους και θα κλείσουν στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής.

Το στοίχημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να εκλεγεί από τον πρώτο σημερινό γύρο και όχι από τον δεύτερο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 24 Αυγούστου εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την Κυριακή ποσοστό 50%.

Το στοίχημα του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, υποψηφίου που υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και του Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, είναι να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση του δεύτερου γύρου.

Όσο για τον τρίτο υποψήφιο, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, το στοίχημα είναι να αγγίξει το 10%, υπερβαίνοντας έτσι το 6-6,5% που συγκεντρώνει το κόμμα αυτό εδώ και χρόνια και να δείξει ότι στέφεται με επιτυχία η προσπάθεια του κόμματος να λυτρωθεί από την ταμπέλα του «κουρδικού» κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Αν το θελήσει ο Θεός, μία νέα Τουρκία γεννιέται σήμερα