ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί o Έμπολα

Κέρι: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί o Έμπολα

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την επιδημία του ιού Έμπολα, είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και κάλεσε τις χώρες να μην κλείνουν τα σύνορά τους.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, ο Κέρι ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν τις πτήσεις προς και από τη δυτική Αφρική. «Χρειαζόμαστε οι αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν στη δυτική Αφρική και χρειαζόμαστε τα σύνορα ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι εδώ σήμερα για να κάνω μια επείγουσα έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου να κάνουν περισσότερα» για την αντιμετώπιση αυτής της «έκτακτης παγκόσμιας κρίσης» που «απαιτεί μια έκτακτη παγκόσμια απάντηση».

«Αν και σημειώνουμε προόδους, δεν βρισκόμαστε στο σημείο στο οποίο θα έπρεπε να βρισκόμαστε και υπάρχουν επιπλέον ανάγκες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε η διεθνής κοινότητα να απαντήσει σωστά σε αυτή την πρόκληση, να διασφαλίσει ότι προστατεύουμε τους ανθρώπους σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο Κέρι.

«Περισσότερες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

Παράλληλα ο αμερικανός υπουργός ζήτησε να ενισχυθεί η οικονομική βοήθεια προς τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Εξάλλου ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει τη βοήθειά της σε ιατρικό εξοπλισμό, μη ιατρικό (γεννήτριες, κλίβανοι), αλλά και σε κέντρα θεραπείας.

«Όλα αυτά είναι (ενέργειες) άμεσης ανάγκης ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε άμεσα την επέκταση του Έμπολα», υπογράμμισε ο Κέρι.

Ο Φίλιπ Χάμοντ από την πλευρά του επέκρινε το γεγονός ότι «εξακολουθούν να μην υπάρχουν αρκετές χώρες ικανές να κάνουν τη διαφορά» στη μάχη ενάντια στον Έμπολα.

Από την επιδημία έχουν χάσει τη ζωή τους 3.439 άνθρωποι στη δυτική Αφρική σε σύνολο 7.487 κρουσμάτων σε πέντε χώρες (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία, Σενεγάλη), σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που σταματά την 1η Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Συντριβή αμερικανικού μαχητικού στη Βρετανία χωρίς συνέπειες

ΗΠΑ: Δεν εξετάζει δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας -Τουρκίας

Γερμανία: Ανίκανη να επαναπατρίσει στρατιώτες αν προσβληθούν από Έμπολα

Έμπολα: Αυστηρότερα μέτρα στα σημαντικά αεροδρόμια των ΗΠΑ