ΚΟΣΜΟΣ

Πιο «ζωντανό» το νέο ρωσικό κοινοβούλιο

Πιο «ζωντανό» το νέο ρωσικό κοινοβούλιο

Πιο «ζωντανή» θα είναι η νέα ρωσική Κάτω Βουλή, όπως διαμορφώνεται από τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, δήλωσε σήμερα ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από τις μέχρι στιγμής καταμετρημένες ψήφους, σε ποσοστό 95,7%, τα ποσοστά των 7 κομμάτων που πήραν μέρος στις εκλογές διαμορφώνονται ως εξής:

Η «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν 49,54%, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας 19,16%, το κεντροαριστερό «Δίκαιη Ρωσία» 13,22%, το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» 11,66%, το κεντροδεξιό «Γιάμπλοκο» 3,3%, οι «Πατριώτες της Ρωσίας» 0,97% και τέλος το δεξιό «Δίκαια Υπόθεση» 0,59%.

Το κυβερνών κόμμα των Πούτιν-Μεντβέντεφ σημειώνει μείωση 77 βουλευτικών εδρών σε σχέση με τις εκλογές του 2007, δηλαδή 238 σε σύνολο 450 εδρών που έχει η Δούμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ κερδίζει 92 έδρες και σημειώνει αύξηση 30% από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Σημαντική αύξηση επίσης σημειώνει το εθνικιστικό κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, καθώς και το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία».

Στις δηλώσεις του ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι είναι «ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το κοινοβούλιο θα είναι πιο ζωντανό», ενώ σημείωσε ότι «η αλήθεια προκύπτει από τη δημόσια συζήτηση και κανείς δεν διαθέτει το μονοπώλιο της αλήθειας».

Επίσης, ο Μεντβέντεφ, ο οποίος θα ηγηθεί της νέας ρωσικής κυβέρνησης, επανέλαβε ότι η «Ενωμένη Ρωσία» είναι έτοιμη να σχηματίσει συμμαχίες και συνασπισμούς στη νέα Δούμα.