ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αισθάνεται Ευρωπαίος ένας στους δύο νεαρούς Θεσσαλονικείς

Δεν αισθάνεται Ευρωπαίος ένας στους δύο νεαρούς Θεσσαλονικείς

Σύμφωνα με έρευνα της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαικής πρωτεύουσας νεολαίας για ηλικίες 17-34 ετών, ένας στους δυο πολίτες Θεσσαλονίκης δεν αισθάνεται Ευρωπαίος. Αποχή από τις ευρωκάλπες της 25ης Μαΐου «ψηφίζουν» 3 στους 10 νέους 17-19 ετών. Πάντως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (68%) δήλωσε πως θα ψηφίσει.


Η έρευνα έγινε από την εταιρεία To the point, με προσωπικές συνεντεύξεις σε δείγμα 700 ατόμων στον δήμο Θεσσαλονίκης, το διάστημα 11 με 14 Απριλίου.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα «Πόσο Ευρωπαίοι νιώθετε;», μόλις 10,4% απαντά «Πάρα πολύ». «Λίγο» απαντά το 27,9% και «καθόλου» το 22,9%. «Αρκετά» είναι η απάντηση που δίνει το 23,7%.

Δυσπιστία απέναντι στην Ε.Ε. αποκαλύπτουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα προβλήματα της γενιάς σας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα μέσα στο εθνικό κράτος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνείς συνεργασίες χωρών;» Μόλις το 20,6% απαντά «στην Ε.Ε.», ακολουθεί το εθνικό κράτος με 28,6%, ενώ ποσοστό 47% δείχνει εμπιστοσύνη στις διεθνείς συνεργασίες χωρών.

Στο ερώτημα «Έχετε σκοπό να ψηφίσετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές;» 68% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Χαμηλότερη αναμένεται, πάντως, η συμμετοχή στις μικρότερες ηλικίες, καθώς το 34,7% των ερωτηθέντων 17 – 19 ετών απαντά ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει.

Rthess.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χονδρεμπορίου