ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνή ΜΜΕ: «Οι Έλληνες ψήφισαν κατά της λιτότητας»

Διεθνή ΜΜΕ: «Οι Έλληνες ψήφισαν κατά της λιτότητας»

Εκτενείς αναφορές του ξένου Τύπου για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας

Όπως σημειώνουν σε γενικές γραμμές τα περισσότερα διεθνή ΜΜΜΕ οι κάλπες του πρώτου γύρου των ελληνικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν έβγαλαν ξεκάθαρο νικητή.

«Πληγωμένη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, αφότου οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς εμφάνισαν ισχυρά ποστοστά τουλάχιστον σε δύο εκλογικές περιφέρειες – κλειδιά, εξασφαλίζοντάς τους μία θέση στον επόμενο γύρο», γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

«Οι τοπικές εκλογές, που θα συνεχσιτούν και την επόμενη εβδομάδα μαζί με την εθνική ψήφο για τις ευρωεκλογές, αποτελεί την πρώτη έμμεση εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας προσέρχονται στις κάλπες από τότε που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας τα δύο κόμματα -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της χώρας», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Ο πρώτος γύρος των ελληνικών τοπικών εκλογών δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ο πρώτος γύρο ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς κάποιος συνδυασμός να εξασφαλίζει την απόλυτη στήριξη για να δηλώσει μία σίγουρη νίκη. Στην Ελλάδα, όταν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώσει περισσότερο από 50% των ψήφων, τότε οι δύο πρώτοι μονομαχούν στο β' γύρο. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην επόμενη φάση σε πέντε περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Ενώ τα έξιτ πολ έδιναν την πρωτιά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας, στο τέλος ο Γιώργος Καμίνης τερμάτισε πρώτος», τονίζει το πρακτορείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα δεν ανέδειξαν ξεκάθαρα νικητή, αρκετές ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, με το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να δίνει μάχη για την Αθήνα και τους υποψήφιους της συγκυβέρνησης να μένουν εκτός μάχης στην πρωτεύουσα.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά και στο προβάδισμα της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια Αττικής.

«Σε μία ακόμη εξέλιξη που μπορεί να σοκάρει τη δικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, το νέοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής δείχνει να έχει κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού κινήματος πού φέρει τη σβάστικα στο μπράτσο του -και είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας- απέσπασε περίπου το 15,5% των ψήφων σύμφωνα με κάποια exit polls, βγαίνοντας τρίτος. Οι επιδόσεις του Ηλία Παναγιώταρου, του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής για την περιφέρεια της Αττικής, ήταν εξίσου εντυπωσιακές, αποσπώντας περίπου το 10% των ψήφων», τονίζει η Guardian.

Το πρακτορείο Reuters, βασισμένο στα μερικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε καλά σε κρίσιμες εκλογικές μάχες και τονίζει ότι «οι ψηφοφόροι έβγαλαν τον θυμό τους για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης».

Το πρακτορείο τονίζει ότι οι εκλογές, μαζί με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μία εβδομάδα, θεωρούνται τεστ για τη συγκυβέρνηση. Τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο της συμβολικά σημαντικής αναμέτρησης για την ανάδειξη δημάρχου στην Αθήνα, αναφέρει το πρακτορείο, τονίζοντας ότι προηγείται και στην περιφέρεια Αττικής, στην οποία ζει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ελλάδας. Το Reuters τονίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και μέτρων λιτότητας που έχουν μειώσει τα εισοδήματα και έχουν σπρώξει την ανεργία στο 26%, «οι εκλογές αφορούν τόσο εθνικά θέματα, όσο και τοπικά». Το πρακτορείο αναφέρεται, επίσης, στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι παρ' όλο που ο υποψήφιος της ΧΑ στην Αθήνα, Ηλίας Κασιδιάρης δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, συγκέντρωσε ποσοστό 16%.

«Απόρροια της λιτότητας; Η συντηρητική κυβέρνηση τιμωρείται στις τοπικές εκλογές. Μεγάλα ποσοστά σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή της Αθήνας» σημειώνει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Η Deutsche Welle σημειώνει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν τεστ για τις ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Η αυστριακή Der Standard αναφέρει ότι στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα πάνω από 20% συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές της συγκυβέρνησης διατήρησαν τις δυνάμεις τους στην επαρχία.

«Στην ελληνική πρωτεύουσα το ρατσιστικό ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή είχε επίσης μία επιτυχία. Ο υποψήφιός της για το Δήμο της Αθήνας, Ηλίας Κασιδιάρης, συγκέντρωσε ποσοστό 16%», σημειώνει η εφημερίδα.

Μπείτε τώρα στην εφαρμογή του Newsbomb.gr και ενημερωθείτε για τους νικητές της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Διαβάστε επίσης:

Τα αποτελέσματα σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες

Εκλογές 2014: Τα ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές ανά Περιφέρειες

Εκλογές 2014: Στα ίδια επίπεδα η αποχή, οφείλουμε να πάρουμε θέση!

Ποιοι εκλέγονται 2014: Οι σίγουροι της πρώτης Κυριακής