ΕΚΛΟΓΕΣ

Ευρωεκλογές 2019: Δεν ξέρεις τι να ψηφίσεις στις εκλογές - Δες εδώ πώς θα αποφασίσεις

Ευρωεκλογές 2019: Δεν ξέρεις τι να ψηφίσεις στις εκλογές - Δες εδώ πώς θα αποφασίσεις
EUROKINISSI

Οι ευρωεκλογές είναι σε λίγες μέρες και εσυ ακόμα δεν έχεις αποφασίσει τι θα ψηφίσεις; Είσαι ένας από το 12% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις που δηλώνουν αναποφάσιστοι; Θα είσαι ένας από το 10% περίπου του εκλογικού σώματος που αποφασίζει μπροστά στις κάλπες; Αφού μπορείς να το αποφύγεις, απέφυγέ το χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που φτιάχτηκε για σένα

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (IUE) αποφάσισε να βγάλει από την δύσκολη θέση του αναποφάσιστους και να τους φέρει αντιμέτωπους με τα πραγματικά τους πιστεύω. Έφτιαξε λοιπόν μια εφαρμογή, την euandi2019 και καλεί τους πολίτες όλης της ΕΕ να «αντιδράσουν σε 22 δηλώσεις» πολιτικού ή οικονομικού περιεχομένου. Οι απαντήσεις που κανείς δίνει επιτρέπει στην εφαρμογή να καταλήξει προς ποιο κόμμα κλίνει ως ψηφοφόρος.

Η euandi2019 δημιουργήθηκε από μια ομάδα 122 ειδικών και πολιτικών επιστημόνων, περίπου πέντε από κάθε κράτος μέλος, η οποία κατέγραψε περίπου 250 πολιτικά κόμματα και κινήματα στην Ευρώπη και εξέτασε εμπεριστατωμένα τα προγράμματά τους, σύμφωνα με το IUE, το οποίο για την δημιουργία της εφαρμογής αυτής δηλώνει ότι συνεργάστηκε στενά με το Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης στην Ελβετία.

Το εργαλείο αυτό είναι «πολιτικά ουδέτερο», υπογραμμίζει η IUE, και διατίθεται σε 20 γλώσσες και σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων στην ΕΕ που εξακολουθούν να μην έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Ένας από τους λόγους που οδήγησαν την IUE στην δημιουργία της εφαρμογής είναι και μια δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου και σύμφωνα με αυτή ποσοστό χαμηλότερο του 40% των Ευρωπαίων γνώριζε ότι οι Ευρωεκλογές γίνονταν τον Μάιο και μόνον ένα ποσοστό 5% μπορούσε να αναφέρει σωστά τις ακριβείς ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξάγονταν, μεταξύ της 23ης και της 26ης Μαΐου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, τα οποία δημοσιεύτηκαν στα τέλη Απριλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδειξαν επίσης ότι το 38% των Ευρωπαίων (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) γνώριζαν στα τέλη Φεβρουαρίου τον μήνα διεξαγωγής των εκλογών. Το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 50% σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, και έφθανε το 34% στη Γαλλία.

Επίσης μόνον το 35% των ψηφοφόρων, κατά μέσον όρο, εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι θα ψηφίσει την Κυριακή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Μπες στην εφαρμογή και αποφάσισε ποιον θα «σταυρώσεις»: https://euandi2019.eu

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2019 - Αποτελέσματα: Δείτε τι χρώμα θα έχει ο χάρτης των εκλογών το βράδυ της Κυριακής 26/05