ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογες 2019: «Ναι» από το ΣΥΡΙΖΑ σε debate - Επιμένει για αναμέτρηση Τσίπρα με Μητσοτάκη

Εκλογες 2019: «Ναι» από το ΣΥΡΙΖΑ σε debate - Επιμένει για αναμέτρηση Τσίπρα με Μητσοτάκη
EUROKINISSI

Τον προγραμματισμό debate ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και με τον πλέον επίσημο τρόπο. Η Έφη Αχτσιόγλου έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών ενώ την ίδια ώρα επιμένει και σε τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο βασικών διεκδικητών: του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη Νέα Δημοκρατία απορρίπτουν όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, με την επιστολή της η εκπρόσωπος του κόμματος κατέθεσε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, με θέματα, τη διεξαγωγή τηλεμαχίας (ντιμπέιτ) και τους όρους προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης.

Η διεξαγωγή ντιμπέιτ αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, με την Πειραιώς να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται την διεξαγωγή του.

Θυμίζεται πως ήδη πριν από τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεμαχία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το μεταθέτει για την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός επανήλθε μετά την κήρυξη εκλογών για να λάβει ως απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία πως σε αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί του δημοκρατικού τόξου και όχι μόνο οι δυο τους, αρνούμενος με αυτόν τον τρόπο να αναμετρηθεί με τον πρωθυπουργό.

Από την Νέα Δημοκρατία επανήλθαν σήμερα (14/6) σχολιάζοντας πως η Πειραιώς «ζητά να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου, όπως αυτό που διεξάγεται πάντα πριν από τις εθνικές εκλογές. Και απ' αυτού η ΝΔ αναμένει μια απάντηση από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ντιμπέιτ ανάμεσα στους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν πρόκειται να γίνει».

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν στην αιχμή της Πειραιώς ότι η Κουμουνδούρου αποφεύγει να τοποθετηθεί, θυμίζοντας δυο δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου του κόμματος Έφης Αχτσιόγλου.

Στην πρώτη που έγινε την Πέμπτη 13/6, είχε ερωτηθεί σχετικά και απάντησε πως «εμείς είμαστε ανοιχτοί για οποιοδήποτε debate, προφανώς και θα προχωρήσουμε στο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών οι οποίοι διεκδικούν την πρωθυπουργία της χώρας, να ξεκαθαριστούν προγραμματικά ζητήματα και να φανεί το πόσο διαφορετικά είναι τα δύο πολιτικά σχέδια, το διλημματικό δηλαδή ζήτημα προκειμένου να λάβει και ο λαός τις καθαρές του αποφάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύβεται κάποιος, εκτός εάν έχει κάποιο σχέδιο το οποίο δεν θέλει να μαρτυρήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό». \

Η υπουργός Εργασίας σε παλαιότερη δήλωσή της, στις 09/06 είχε επίσης εξηγήσει πως «η θέση ότι ένα debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς αποτελεί επιλογή πόλωσης είναι κατά τη γνώμη μου μία αστεία δικαιολογία που μετέρχεται η ΝΔ για να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Όταν μάλιστα μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως "rodeo", τότε επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ όχι μόνο αποφεύγει αλλά μάλλον φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση. Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να μην θέλει τη σύγκριση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό».

Συμπλήρωσε δε πως «όσον αφορά στο debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή την καθιερωμένη και καθόλα χρήσιμη διαδικασία, για να αποφύγει το debate με τον πρωθυπουργό».

Διαβάστε επίσης:

Αγωνία για γνωστό Έλληνα ηθοποιό: Έμεινε παράλυτος - Συγκλονίζουν τα λόγια του

Σοκ στην Πάτρα: Φοιτητής κρεμάστηκε μέσα στην εστία