ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κύκλωμα Αγίας Βαρβάρας: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Τα «δανεικά» και τα «μπλουζάκια»

Κύκλωμα Αγίας Βαρβάρας: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Τα «δανεικά» και τα «μπλουζάκια»

Βραστή κοκαΐνη πουλούσαν, μεταξύ άλλων, στους πελάτες τους οι διακινητές ναρκωτικών που συνελήφθησαν σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αγία Βαρβάρα.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία της υπόθεσης, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών είχαν γίνει οι «σκιές» των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καταγράφοντας μία μία τις συναλλαγές κοκαΐνης και ναρκωτικών δισκίων. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για να μη γίνονται αντιληπτοί από τις Αρχές. Το Newsbomb.gr παρουσιάζει τα αποκαλυπτικά στοιχεία.

Το πρώτο αλισβερίσι καταγράφηκε από τους «αθέατους» αστυνομικούς με πολιτικά το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου, όταν διακινητής παρέδωσε βραστή κοκαΐνη έναντι 150 ευρώ σε πελάτη. Το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου διακινητής πούλησε 10 γραμμάρια κοκαΐνης με την κωδική ονομασία «ένα δεκάρικο» σε άλλον πελάτη. Το μεσημέρι της 20ης Σεπτεμβρίου μέλος του κυκλώματος έδωσε έξι γραμμάρια κοκαΐνης με την κωδική ονομασία «με το 60» έναντι 360 ευρώ. Την επομένη παραδόθηκε μισό γραμμάριο κοκαΐνης με την κωδική ονομασία «μισό καθαρό» σε άγνωστη γυναίκα.

Στις 22 Σεπτεμβρίου έγινε «ντελίβερι» από διακινητή κοκαΐνη που παρουσιάστηκε ως δείγμα, με την κωδική ονομασία «κάτι καινούργιο». Στόχος ήταν να γίνει δοκιμή, με σκοπό την παραγγελία μεγαλύτερης ποσότητας σε δεύτερο χρόνο. Συγκεκριμένα μέρος της ποσότητας παραδόθηκε και με την κωδική ονομασία «κάτι δείγματα από καινούργια μπλουζάκια».

Στις 3 Οκτωβρίου στην περιοχή του Αιγάλεω διακινητής πούλησε 50 γραμμάρια κοκαΐνης με την ονομασία «πενήντα-πενήντα ζευγάρια» και ποσότητα 10 γραμμαρίων κοκαΐνης με την κωδική ονομασία «10 ευρώ βουλγάρικο ή κινέζικο»

Στις 11 Οκτωβρίου στην περιοχή της Αγία Βαρβάρας παραδόθηκαν 95 γραμμάρια με την κωδική ονομασία τα «μαγκινά σου» και «95 μπλουζάκια». Στις 27 Οκτωβρίου στην Αγία Βαρβάρα διακινήθηκαν 100 γραμμάρια κοκαΐνης με την ονομασία «100ευρώ δανεικά».

Στις 30 Οκτωβρίου το μεσημέρι στην Αγία Βαρβάρα παραδόθηκαν 150 γραμμάρια κοκαΐνης με την κωδική ονομασία «150 ευρώ δανεικά», έναντι 6.700 ευρώ. Την επομένη έγινε «ντελίβερι» ενός γραμμαρίου κοκαΐνης με την ονομασία «ένα εβδομηντάρι φουλ έξτρα», έναντι 70 ευρώ.

Το μεσημέρι 3ης Δεκεμβρίου στην Αγία Βαρβάρα δύο μέλη παρέδωσαν 200 γραμμάρια κοκαΐνης με την κωδική ονομασία «τα δύο, ογδόντα οχτώ να κλείσουμε», έναντι 8.800 ευρώ, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου στην Αγία Βαρβάρα παρέδωσε 200 γραμμάρια κοκαΐνης έναντι 8.600 ευρώ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Γιάννης Γλύκας και Αθηνά Χαρβαλάκου δηλώνουν στο Newsbomb.gr ότι «πρόκειται για μία δικογραφία σοβαρή αλλά όχι δεμένη, η οποία θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες τις ανακριτικές και εισαγγελικές Αρχές. Με την πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης. Ο εντολέας μου δηλώνει αθώος και όσο εμβαθύνουμε στη δικογραφία διαπιστώνουμε ότι το υποστηρίζει ευπρόσωπα».

glikas.jpg
Ο συνήγορος υπεράσπισης Γιάννης Γλύκας

Ο κρυμμένος «θησαυρός»

Μέσα σε ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο ήταν κρυμμένο σε ειδική κρύπτη μέσα σε διπλή ντουλάπα σπιτιού στην Αγία Βαρβάρα, εντοπίστηκαν 160.000 ευρώ σε μετρητά από τη Δίωξη Ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να «σκάψουν» με βαριοπούλες τοίχο για να ανακαλύψουν την «κρυψώνα» των διακινητών κοκαΐνης και ναρκωτικών χαπιών. Ενδεικτικό είναι το βίντεο-ντοκουμέντο που «γυρίστηκε» από τους άντρες της Ασφάλειας.

Σε άλλες έρευνες σε σπίτια βρέθηκαν ακόμα 41.000 ευρώ. Τα ποσά είναι ενδεικτικά των κερδών του κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά σε δυτική Αττική και Πειραιά. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι διακινητές διέμεναν σε σπίτια-«φρούρια» στην Αγία Βαρβάρα, τα οποία ήταν «καλωδιωμένα» με κάμερες για να επιτηρούνται ολόκληροι δρόμοι. Επίσης, τα σπίτια αυτά είχαν πόρτες ασφαλείας, ούτως ώστε σε περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. οι ένοικοι να έχουν το χρόνο να ξεφορτωθούν τα ναρκωτικά. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 21 άτομα και σχημάτισαν δικογραφία για ακόμα 16. Συνολικά κατασχέθηκαν 1,9 κιλά κοκαΐνης, πάνω από ένα κιλό κάνναβης και 1.800 δισκία ecstasy και πιστόλια. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν μεταξύ τους συγγενική σχέση.

Χθες Τρίτη έλαβαν χώρα αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αγία Βαρβάρα, Αγίους Αναργύρους, Άνω Λιόσια, Αχαρνές, Πειραιά, Κερατσίνι και Δραπετσώνα.

Τις επιχειρήσεις συνέδραμαν αστυνομικοί της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.).

Για την πιστοποίηση και αποκάλυψη της εγκληματικής τους δράσης, προηγήθηκε αστυνομική έρευνα με εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών και δημιουργία «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.

Κάθε μέλος του κυκλώματος, είχε επιφορτιστεί με συγκεκριμένα «καθήκοντα» που αφορούσαν όλο το πλέγμα της εγκληματικής τους δράσης, (ανεύρεση, προμήθεια, αποθήκευση, φύλαξη, μεταφορά και διακίνηση των ναρκωτικών καθώς και ανεύρεση «πελατών», παραλαβή, φύλαξη-απόκρυψη των χρηματικών ποσών που αποκόμιζαν).

Χαρακτηριστικό της δράσης της οργάνωσης αποτελεί η κατασκευή ειδικά διαμορφωμένων κρυπτών σε πόρτες και ντουλάπια οικιών, όπου αποθήκευαν ναρκωτικά αλλά και μεγάλα χρηματικά ποσά από τη διακίνησή τους.

Από τη διάρθρωση και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τις ειδικές κρύπτες που χρησιμοποιούσαν καθώς και τις ποσότητες ναρκωτικών και τα χρήματα που κατασχέθηκαν, προκύπτει η κατάρτιση εκ μέρους τους επαγγελματικής υποδομής στη συστηματική διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, με παράνομα κέρδη που ξεπερνούν τα 500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων, οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα – Το σπάνιο φαινόμενο που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό