ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Κλειδί» τα κινητά και οι κάμερες – Πού «εξαφάνισαν» το σκούτερ οι δράστες;

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Κλειδί» τα κινητά και οι κάμερες – Πού «εξαφάνισαν» το σκούτερ οι δράστες;

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ ήταν ένα σοκ για όλους. Την οικογένειά του, τον δημοσιογραφικό κόσμο, τους πολίτες, τους αστυνομικούς που τον γνώριζαν από το 1989 όταν ξεκίνησε την πορεία του στη δημοσιογραφία.

Φέτος ο Γιώργος Καραϊβάζ συμπλήρωνε 32 χρόνια στο αστυνομικό ρεπορτάζ.

Ο δημοσιογράφος θεωρούσε ότι δεν κινδυνεύει και έτσι δεν έπαιρνε το παραμικρό μέτρο αυτοπροστασίας.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ερευνούν σε δύο μέτωπα την υπόθεση.

Λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας

Το πρώτο αφορά στον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών και το δεύτερο στον εντοπισμό (εδώ έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις) αυτών που έδωσαν την εντολή της εκτέλεσης.

Καλά πληροφορημένη πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στο newsbomb.gr ότι «έχουν πέσει όλοι πάνω σε αυτή την υπόθεση. Μπορεί να την ανέλαβε το Ανθρωποκτονιών, ωστόσο, ασχολούνται όλες οι ειδικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν στοιχεία για τη δολοφονία του Καραϊβάζ. Το έγκλημα έχει θορυβήσει ακόμα και κλιμάκια ξένων υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα. Η κινητοποίηση του πληροφοριακού δικτύου είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ».

Τα προηγούμενα χρόνια έχουν σημειωθεί και άλλες εκτελέσεις από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες (με εξαίρεση δολοφονία που είχε γίνει σε βάρος επιχειρηματία στη Βούλα).

Υπάρχουν εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. ότι κάποιες από τις δολοφονίες των τελευταίων τριών ετών (στις οποίες έκανε αναφορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου), μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους.

Tο αυτοκίνητο του δημοσιογράφου

Η Αστυνομία προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα τεχνικά μέσα που διαθέτει. Ιδιαίτερα εάν στη δολοφονία υπήρχε ομάδα υποστήριξης, δηλαδή οι δύο επιβαίνοντες στο σκούτερ είχαν συνεργούς, τότε οι Αρχές εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο κινητό τηλέφωνο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες χρησιμοποιούν κινητά-σκιές που ανήκουν σε αχυρανθρώπους, τα οποία είναι μίας χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, εάν έχει χρησιμοποιηθεί κινητό τηλέφωνο, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό η τεχνολογία που οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν στοιχεία.

Μία άλλη παράμετρος είναι η ταυτότητα των εκτελεστών.

Μισθώθηκαν για να έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πληροφορίες ότι άτομα από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα υψηλή αμοιβή (για τα δεδομένα των εντολέων τους).

Στην περίπτωση της εκδοχής των μισθωμένων δολοφόνων από το εξωτερικό το επίπεδο δυσκολίας της έρευνας ανεβαίνει.

Και αυτό διότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι φυσικοί αυτουργοί δεν γνωρίζουν τους εντολείς της εκτέλεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σε περίπτωση σύλληψής τους να μην αποκαλύπτεται ο ηθικός αυτουργός. Τα «στεγανά» που υπάρχουν ανάμεσα σε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς είναι το «δέλεαρ» για τους εντολείς των επιθέσεων.

Όσον αφορά στις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται ότι έχουν βοηθήσει τους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στη χαρτογράφηση της διαφυγής των δύο δραστών με το σκούτερ.

Αναπάντητο βέβαια παραμένει το ερώτημα τι απέγινε αυτή η μηχανή. Μία από τις εκδοχές είναι οι δράστες να την έκρυψαν σε κάποιο γκαράζ, όπου ενδεχομένως επιχειρήσουν να της αλλάξουν τα χαρακτηριστικά για να μην αναγνωρίζεται. Μία άλλη εκδοχή είναι να φόρτωσαν το σκούτερ σε βαν και να εξαφανίστηκαν με αυτό.

Επίσης, έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν τα 24ωρα που προηγήθηκαν της εκτέλεσης του δημοσιογράφου είχε δηλωθεί στην Αθήνα κάποια κλοπή σκούτερ, τύπου Beverly.

Εάν οι αστυνομικοί έβρισκαν από πού εκλάπη η μηχανή, ενδεχομένως να οδηγούνταν σε νέα στοιχεία για τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτομαγιά 2021: Μεταφέρεται ο εορτασμός της - Δείτε πότε