ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Γιώργος Καραϊβάζ: Ποιοι σκότωσαν τον δημοσιογράφο και γιατί - Πού στρέφονται οι έρευνες

Γιώργος Καραϊβάζ: Ποιοι σκότωσαν τον δημοσιογράφο και γιατί - Πού στρέφονται οι έρευνες

Τρια «κλειδιά» που θα αποκαλύψουν το σχέδιο των εκτελεστών το Γιώργου Καραϊβάζ μελετά η αστυνομία - Τι ζήτησε ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος αναμένεται να εκπονήσει η Ελληνική Αστυνομία αναζητώντας παράλληλα στοιχεία για τους εκτελεστές της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ και με φόντο το μπαράζ συμβολαίων θανάτου που έχει καταγραφεί στην Αθήνα την τελευταία τριετία.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εκτελέσεις από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίες μένουν ανεξιχνίαστες.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν στο Newsbomb.gr ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει αποφασίσει να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

To σκεπτικό της απόφασης αφορά τη δημιουργία μίας υπηρεσίας που θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο και δυνατότητες στην εξιχνίαση εγκλημάτων που σχετίζονται με το βαρύ και οργανωμένο έγκλημα, το οποίο όσο περνούν τα χρόνια παίρνει και άλλη μορφή.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενημερώνεται από αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο με το οποίο πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Η σύσκεψη-κλειδί της Δευτέρας

Δεν είναι τυχαίο, όπως έγραψε χθες Δευτέρα το Newsbomb.gr ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και των επικεφαλής αξιωματικών της Ασφάλειας, του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, του Τμήματος Εκβιαστών και της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Στόχος της συνάντησης που έγινε στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη δεν ήταν η ενημέρωση του υπουργού για τις έρευνες για τη δολοφονία Καραιβάζ αλλά η σφαιρική ενημέρωσή του για τα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ρώτησε τους αξιωματικούς τι μπορεί να κάνει ο ίδιος για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο υπουργός ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις από αρμόδια πρόσωπα που εμπιστεύεται.

Οι παραπάνω κινήσεις, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, δείχνουν ότι οι αρχές θεωρούν ότι η δολοφονία του Γιώργου Καραιβάζ οργανώθηκε και εκτελέστηκε από κύκλους που άπτονται του οργανωμένου εγκλήματος.

Το επαγγελματικό σχέδιο των δολοφόνων

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει να έχει καθημερινή ενημέρωση από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών για την εξέλιξη των ερευνών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Όσο περνούν οι ημέρες οι αστυνομικοί καταλήγουν σε ένα βασικό συμπέρασμα. Ότι οι δράστες είχαν οργανώσει ένα επαγγελματικό σχέδιο, σχεδόν χωρίς λάθη.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ερευνούν σε δύο μέτωπα την υπόθεση.

Το πρώτο αφορά στον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών και το δεύτερο στον εντοπισμό (εδώ έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις) αυτών που έδωσαν την εντολή της εκτέλεσης.

Τα κινητά-σκιές και η ταυτότητα των δραστών

Η αστυνομία προσπαθεί να αξιοποιήσει όλα τα τεχνικά μέσα που διαθέτει.

Εάν, δε, στη δολοφονία υπήρχε ομάδα υποστήριξης, δηλαδή οι δύο επιβαίνοντες στο σκούτερ είχαν συνεργούς, τότε οι αρχές εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο κινητό τηλέφωνο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες χρησιμοποιούν κινητά-σκιές που ανήκουν σε αχυρανθρώπους, τα οποία είναι μίας χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, εάν έχει χρησιμοποιηθεί κινητό τηλέφωνο, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό η τεχνολογία που οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μπορούν να αντλήσουν στοιχεία.

Μία άλλη παράμετρος είναι η ταυτότητα των εκτελεστών. Μισθώθηκαν για να έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή πρόκειται για άτομα που ζουν στην Αθήνα και έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες ενέργειες στο παρελθόν; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πληροφορίες για άτομα που αναλαμβάνουν την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα υψηλή αμοιβή (για τα δεδομένα των εντολέων τους).

Στην περίπτωση της εκδοχής των μισθωμένων δολοφόνων η δυσκολία της έρευνας ανεβαίνει. Και αυτό διότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι φυσικοί αυτουργοί δεν γνωρίζουν τους εντολείς της εκτέλεσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σε περίπτωση σύλληψής τους να μην αποκαλύπτεται ο ηθικός αυτουργός. Τα «στεγανά» που υπάρχουν ανάμεσα σε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς είναι το «δέλεαρ» για τους εντολείς των επιθέσεων.

Μυστήριο με το εξαφανισμένο σκούτερ

Όσον αφορά στις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται ότι έχουν βοηθήσει τους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στη χαρτογράφηση της διαφυγής των δύο δραστών με το σκούτερ.

Αναπάντητο παραμένει, βέβαια, το ερώτημα τι απέγινε αυτή η μηχανή.

Μία από τις εκδοχές είναι οι δράστες να την έκρυψαν σε κάποιο γκαράζ, όπου ενδεχομένως επιχειρήσουν να της αλλάξουν τα χαρακτηριστικά για να μην αναγνωρίζεται.

Μία άλλη εκδοχή είναι να φόρτωσαν το σκούτερ σε βαν και να εξαφανίστηκαν με αυτό.

Έρευνα βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν τα 24ωρα που προηγήθηκαν της εκτέλεσης του δημοσιογράφου είχε δηλωθεί στην Αθήνα κάποια κλοπή σκούτερ, τύπου Beverly.

Εάν οι αστυνομικοί έβρισκαν από πού εκλάπη η μηχανή, ενδεχομένως να οδηγούνταν σε νέα στοιχεία για τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Κυψέλη: Έγκυος η γυναίκα που καταγγέλλει επίθεση με καυστικό υγρό