ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πετράλωνα: Αντιφάσεις στα λεγόμενα των παιδιών

Πετράλωνα: Αντιφάσεις στα λεγόμενα των παιδιών
Υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στα Πετράλωνα
Getty

Η πραγματογνωμοσύνη της ψυχολόγου, που είχε οριστεί από την ανακρίτρια να εξετάσει τα αδέρφια από τα Πετράλωνα, συμπεραίνει ότι τα παιδιά ενδεχομένως να μην λένε την αλήθεια.

Αμφιβολίες εκφράζει η παιδοψυχολόγος, η οποία είχε οριστεί από την ανακρίτρια να εξετάσει τα αδέρφια από τα Πετράλωνα για το κατά πόσο τα λεγόμενά τους είναι αληθή.

Σύμφωνα με την καταγγελία των παιδιών, τα οποία κατηγορούν τον πατέρα τους για βιασμό και τη μητέρα τους για συγκάλυψη, κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα και μια σειρά άλλων ατόμων σχεδόν καθημερινά. Η μητέρα τους ήταν ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφερόταν για τα παιδιά. Την ενδιέφεραν μόνο τα χρήματα και τους εγκατέλειπε στα χέρια του διεστραμμένου συζύγου της.

Οι λεπτομέρειες των όσων έχει καταθέσει ο 17χρονος σοκάρουν, καθώς όσα έχει περιγράψει στις αρχές πως βίωνε είναι φρικώδη. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ίδιος, «μια μέρα αφού ήδη είχα αρχίσει να της λέω τα βασανιστήριά μου, μου είπε μήπως τα προκαλώ και εγώ επειδή είμαι όμορφος.»

Η έρευνα ξεκίνησε το 2017, μετά τις καταγγελίες, όμως στην πορεία «πάγωσε». Ο λόγος που συνέβη αυτό φαίνεται πως είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πραγματογνωμοσύνες.

Η πραγματογνωμοσύνη από ψυχολόγο που εξέτασε τον 17χρονο και τη μικρότερη αδερφή του, 11 ετών, έδειξε ότι υπάρχουν κάποιες αντιφάσεις στα λεγόμενα των παιδιών. Για την 11χρονη συγκεκριμένα, που φέρεται να έχει επίσης υποφέρει, η ψυχολόγος καταλήγει ότι είναι αμφίβολο αν τα όσα έχει εξιστορήσει είναι αληθή, καθώς υπάρχουν πολλές αποκλίσεις ανάμεσα σε αυτά που έχει πει στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και την ίδια. Έχει αναφέρει άλλα άτομα και άλλες τοποθεσίες.

Η ψυχολόγος, η οποία ορίστηκε από την ανακρίτρια, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους δεν εμφάνισε αισθήματα φόβου, θυμού, ντροπής, ενοχών, κατάθλιψης και απελπισίας. Συμπεραίνει, λοιπόν, ότι ενδεχομένως άλλοι λόγοι την ώθησαν στο να κάνει αυτή την καταγγελία.

Παρομοίως και για τον 17χρονο, η ψυχολόγος βγάζει το συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να μην ευσταθούν οι ισχυρισμοί του για σεξουαλική κακοποίηση, καθώς ένα κακοποιημένο παιδί διστάζει να μιλήσει για τα όσα βίωσε σε αντίθεση με εκείνον που με ευκολία περιέγραψε την κακοποίησή του. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι ισχυρισμοί του έχουν έντονο το στοιχείο της υπερβολής και φαντάζουν παράλογοι και αβάσιμοι.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεν εμφάνισε αισθήματα φόβου, κατάθλιψης και απελπισίας. Καταλήγει, δε, ότι και ο 17χρονος ενδέχεται να μην έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά αλλά να προέβη στην καταγγελία για να κρύψει άλλα πράγματα.

Με τις νέες μηνύσεις και καταγγελίες έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση, ενώ τις επόμενες ημέρες εκδικάζονται δύο υποθέσεις, που αφορούν τις μηνύσεις του πατέρα κατά της μητέρας και κατά του συγγραφέα με τον οποίο μένει το αγόρι.

ΕΛΑΣ: «Δεν υπεβλήθη καταγγελία στην Αστυνομία»

«Σχετικά με την υπόθεση των Πετραλώνων, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Για την υπόθεση δεν υπεβλήθη καταγγελία σε αστυνομική Υπηρεσία, πλην όμως η διερεύνησή της από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον Ιούλιο του 2018.

Έπειτα από ενδελεχή και επισταμένη έρευνα, την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ανακριτικών πράξεων και πάντα σε συνεργασία με την Εισαγγελία, η δικογραφία υπεβλήθη περαιωμένη το Νοέμβριο του 2019, ενώ νεότερη παραγγελία για την υπόθεση περιήλθε στην ανωτέρω Υπηρεσία τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2022).

Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον δέοντα σεβασμό και την αρμόζουσα ευαισθησία, εφαρμόζοντας σε κάθε περίπτωση τους νόμους και τις επιταγές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών».

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΑΣ για Πετράλωνα: «Δεν υπεβλήθη καταγγελία στην Αστυνομία»

Πετράλωνα: Πώς αποκαλύφθηκε η φρίκη των βιασμών στα παιδιά

Πετράλωνα: Σοκάρουν οι περιγραφές των παιδιών για τους βιασμούς τους