ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μείωση προστίμων προανήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης

Μείωση προστίμων προανήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης

Τα βασικότερα σημεία του Σχεδίου Αντεγκληματικής Πολιτικής παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η ασφάλεια, η κοινωνική ειρήνη και η ήπια διαχείριση των εντάσεων αποτελούν την αποστολή που ανέθεσε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε ο κ. Πανούσης σε δήλωση που έκανε την Τρίτη (7/7).

Και πάνω σε αυτούς τους στόχους, όπως τόνισε, εργάζεται το υπουργείο προκειμένου να ολοκληρώσει και να προωθήσει το Σχέδιο Αντεγκληματικής Πολιτικής, εντάσσοντας σε αυτό τη μείωση των προστίμων της Τροχαίας και τμηματική καταβολή των προστίμων για την ανακούφιση των πολιτών λόγω κρίσης, τη δημιουργία πρότυπων αστυνομικών τμημάτων, με ψυχολόγους, εγκληματολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, τη λειτουργία Γραφείου Επικοινωνίας Τουριστών, ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής, επέκταση του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» και των κινητών αστυνομικών μονάδων.

Όπως σημείωσε ο κ. Πανούσης «παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές της και παρά τις αντιπαραθέσεις που προκάλεσε η εξαγγελία-διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέχισε τις δράσεις του.

Ειδικότερα, παραδόθηκαν από τις Ειδικές Αστυνομικές Επιτροπές οι εισηγήσεις για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής και για την αλλαγή λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Παραβατικότητας, προκειμένου να μελετηθούν και να προχωρήσει η εφαρμογή τους. Επίσης παραδόθηκε εισήγηση για βελτίωση του μέτρου του Αστυνομικού της Γειτονιάς, το οποίο ήδη έχει επεκταθεί και εφαρμόζεται σε 36 περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πανούσης:

- Σχεδιάζεται η επέκταση της δράσης των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης σε 15 ακόμα περιοχές (όπως π. χ. Καλάβρυτα, Ορεινή Κορινθία, Ροδόπη, Αλεξανδρούπολη).

- Ετοιμάζεται πρόγραμμα Πρότυπων Αστυνομικών Τμημάτων (όπου θα εντάσσονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί ή/και εγκληματολόγοι) σε 10 περιοχές (όπως π. χ. Ακρόπολη, Κυψέλη, Πεντέλη, Πέραμα, Μαρούσι).

- Ετοιμάστηκε το Γραφείο Επικοινωνίας των Τουριστών που έχουν πέσει θύματα εγκληματικών ενεργειών στο κέντρο της Αθήνας με γλωσσομαθείς αστυνομικούς (με τη συμβολή της Ένωσης Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος).

- Ετοιμάζεται το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε ακόμα σε ενέργειες που έχουν γίνει για την υποστήριξη της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, όπως:

- Υπογραφή πρωτόκολλων συνεργασίας με τον Δήμο Μαραθώνα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η συγκρότηση του ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας, η δρομολόγηση ενεργειών για τη διάσωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της ΕΛΑΣ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των προτάσεων για τη μείωση των προστίμων της τροχαίας και την τμηματική καταβολή τους.

Προκειμένου να υπάρξουν λύσεις άμεσης ανακούφισης των νησιών, αλλά και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατατρεγμένους ανθρώπους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησαν επισκέψεις σε νησιά, εγκαταστάσεις μεταναστών, Αστυνομικά Τμήματα, Πυροσβεστικές Μονάδες, το Λιμενικό Σώμα και συζήτησαν με δημάρχους και περιφερειάρχες, ενώ έγινε αναδιάταξη των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο για τη συνέχιση της εθνικής επιχείρησης «Ασπίδα» για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις