ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γιώργος Καματερός: Ο δικηγόρος με το «θαυματουργό» νερό»

Νερό του Καματερού
Τα δημοσιεύματα της εποχής για το «νερό του Καματερού».

«Εμπόριο ελπίδας». Αυτή είναι στην πραγματικότητα η κατηγορία για την οποία κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας ο δικηγόρος Γιώργος Καματερός τον Οκτώβριο του 1976. Οι δικαστές θα τον δικάσουν για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και παράνομη διάθεση φαρμακευτικού προϊόντος, αλλά ο φαφλατάς δικηγόρος κατάφερε να στήσει μια απάτη, που βασίστηκε στην ψεύτικη ελπίδα για θεραπεία του καρκίνου. 

Βασικό όπλο του παραμυθά δικηγόρου ήταν η απελπισία εκείνων που νοσούσαν από καρκίνο, βρίσκοντας με αυτό τον τρόπο εύφορο έδαφος για να καλλιεργήσει τον μύθο του γιατρικού, που έμεινε στην ιστορία ως το «θαυματουργό νερό του Καματερού». Ήταν Φεβρουάριος του 1976 όταν ο 36χρονος τότε δικηγόρος Γιώργος Καματερός εμφανίζεται στον τύπο της εποχής, λέγοντας πως ανακάλυψε στο νησί του ένα πέτρωμα, το οποίο στη συνέχεια διέλυε σε νερό, δημιουργώντας το Ήλιον, το γιατρικό κατά του καρκίνου.

Μάλιστα, στήριξε τους ισχυρισμούς του σε δήθεν επιστημονική έρευνα που έγινε στο «θαυματουργό υγρό» από εγνωσμένου κύρους επιστήμονες. «Την 6ην Νοεμβρίου 1972, ομάς Ελλήνων Επιστημόνων ήχθη εις γνώσιν περί της απολύτου θεραπευτικής ικανότητος του παρουσιαζόμενου ύδατος επί της νόσου του καρκίνου. Διά τας ανάγκας της σημερινής επαφής ονομάζομεν τούτο Ήλιον και λέγομεν ότι είναι ύδωρ μεταλλικόν ραδιενεργόν με την ιδιομορφίαν της απεριοδικής ακτινοβολίας» ανακοίνωσε ο Γιώργος Καματερός.

Η «ανακάλυψη» αυτή έλαβε αμέσως τεράστιες διαστάσεις, ενώ προκάλεσε και κόντρα ανάμεσα στις εφημερίδες της εποχής. Η εφημερίδα «Τα νέα» στάθηκε στο πλευρό του δικηγόρου με καθημερινά δημοσιεύματα - απαντήσεις στις επικρίσεις που δεχόταν από μερίδα του έντυπου τύπου. «Λόγοι εθνικοί και ελληνικότατοι δεν επιτρέπουν την παρουσίαση της ομάδας Ελλήνων Επιστημόνων ή την παροχή περαιτέρω πληροφοριών» απαντούσε σε όσους ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες για την ερευνητική ομάδα που ανέδειξε αυτό το… γιατρικό κατά του καρκίνου.

«Να προσέξει το κοινό συνιστούν οι ιατρικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών» προειδοποιούσε τον Μάρτιο του 1976 η εφημερίδα «Μακεδονία», ενώ την ίδια στιγμή η «Ελευθεροτυπία» και η «Καθημερινή» αμφισβητούσαν ευθέως την ύπαρξη του θαυματουργού νερού. Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είδαν και ρεπορτάζ που ήθελαν δυο εξάχρονα παιδάκια να καταλήγουν στο νοσοκομείο από το περιβόητο νερό. «Το παιδί μου ήταν πολύ καλά στην υγεία του μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Είχαμε προμηθευτεί μια κανάτα “νερό”, ήπιε το παιδί και το πρωί το βρήκαμε πρησμένο, χωρίς να μπορεί να μιλήσει και με σπασμούς» δήλωνε ο πατέρας του ενός αγοριού.

Καμία από τις προειδοποιήσεις δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει το ρεύμα δημοφιλίας του Γιώργου Καματερού και θαυματουργού νερού του. Ο ίδιος λίγο καιρό αργότερα, θα δώσει συνέντευξη τύπου δηλώνοντας οπαδός της βασιλείας και «απειλώντας» έλεγε στους δημοσιογράφους: «Θα ανοίξω την χούφτα μου και θα κάψω με Ήλιον την Βουλή». Το «νερό του Καματερού» είχε δημιουργήσει τέτοια φρενίτιδα, που το επόμενο διάστημα εμφανίστηκαν σε περιοχές της Αθήνας βυτιοφόρα, που πραγματοποιούσαν διανομές στους κατοίκους της πόλης.

«Όργανα της αστυνομίας προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο να σχηματίσει ουρές, κανείς όμως δεν πειθαρχούσε. Οι γυναίκες άναβαν φωτιές για να αντιμετωπίσουν το κρύο και παρακαλούσαν να γίνει σύντομα η διανομή και οι άνδρες φώναζαν διαμαρτυρόμενοι» περιγράφει το ρεπορτάζ εφημερίδας μετά την επίσκεψη βυτιοφόρου έξω από την Αγία Σοφία στο Ψυχικό. Το επόμενο επεισόδιο γράφτηκε στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τους πολίτες να δαγκώνουν τον διπλανό τους προκειμένου να αποκτήσουν το περίφημο μπουκάλακι της γιατρειάς, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και πασίγνωστοι ποδοσφαιριστές της Ένωσης.

Η απήχηση του θαυματουργού νερού οδήγησε τον δαιμόνιο δικηγόρο σε νέα μονοπάτια, ανακοινώνοντας ότι θα μοιράσει νέα ανακάλυψη! Επρόκειτο για σωληνάρια με «σκόνη πετρώματος Άλφα», την οποία μπορούσε ο καθένας να αναμείξει με νερό και να σωθεί. Στο μεταξύ βέβαια, όλο και πλήθαιναν τα περιστατικά ανθρώπων που εμφάνιζαν προβλήματα υγείας μετά την χρήση του νερού. Ταυτόχρονα, ο ιατρικός σύλλογος φώναζε σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για «επικίνδυνο σκεύασμα».

Ήταν 30 Μαρτίου 1976, όταν απαγορεύθηκε επίσημα η διακίνηση του «νερού του Καματερού», ενώ ο δημιουργός του βρέθηκε στο εδώλιο τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. «Με το "ήλιον" είχα σκοπό να εκμηδενίσω τους γιατρούς. Πώς λοιπόν, εγώ, ήταν δυνατόν να κάνω το γιατρό; Επιχείρησαν να με εμφανίσουν τρελό και την εφεύρεση μου να την παρουσιάσουν γελοία ιστορία. Το νερό όμως είναι γεγονός πως θεραπεύει και αυτό θα σας το διαβεβαιώσουν μόνο τα διαγνωστικά μηχανήματα και όχι οι ίδιοι οι ασθενείς. Έχω ήδη υπογράψει συμβόλαια με ξένες εταιρίες για να εξαχθεί στο εξωτερικό» είπε κατά την απολογία του.

Στον δικηγόρο επιβλήθηκε ποινή «χάδι» παρά την αγόρευση «φωτιά» του εισαγγελέα: «Λυπάμαι πολύ γιατί στο εδώλιο κάθεται δικηγόρος για πράξη ατιμωτική. Οι άνθρωποι αυτοί θα έπαιρναν να πιούν και πυρακτωμένο σίδερο και όχι το νερό του Καματερού προκειμένου να χτυπήσουν το θηρίο της ασθένειας». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γιώργο Καματερό σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 8 μηνών για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος και χρηματική ποινή 8.000 δραχμών. Αμέσως μετά το δικαστήριο, ο 36χρονος τότε δικηγόρος έφυγε στο εξωτερικό από το οποίο επέστρεψε 20 χρόνια αργότερα. Το 1998 έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.