ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οπαδική βία: Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο - Έρχεται απαγόρευση στην αναστολή έκτισης ποινής

Οπαδική βία: Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο
Τέλος στην αναστολή
Intime News

Μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας επιχειρεί να λάβει η κυβέρνηση, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάζει αυστηρότερες ποινές, αλλά και καταδίκες χωρίς αναστολή για τους δράστες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε ένα νέο νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους δράστες αδικημάτων όπως η κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, οι βιαιοπραγίες, οι απειλές, αλλά και η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης. Για τα συγκεκριμένα εγκλήματα σήμερα προβλέπονται ποινές ελάχιστων μηνών έως 1-2 έτη φυλάκισης, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να προτείνει την αύξηση των ποινών αυτών, που θα φτάνει και την φυλάκιση των 5 ετών.

Αντίστοιχα, για περιπτώσεις που αφορούν σε σεσημασμένους ή επικίνδυνους δράστες, για τις οποίες σήμερα ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης 6 μήνες έως 3 έτη, ο Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε αύξηση πλαισίου ποινής από 2-5 έτη. Μάλιστα, σχετικά με το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από αυστηρότερη ποινή (έως 5 έτη), θα επιβάλλεται υποχρεωτικά από τα δικαστήρια και χρηματικό πρόστιμο. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε την καθιέρωση ειδικού ποινικού αδικήματος, για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, προκειμένου να αποφύγουν την καταγραφή τους από τις κάμερες ασφαλείας.

Τέλος στην αναστολή

Ωστόσο, η μεγαλύτερη «ανατροπή» έρχεται με την προώθηση διάταξης που θα απαγορεύει τη χορήγηση αναστολής της ποινής για πολλές περιπτώσεις εγκλημάτων οπαδικής βίας, δηλαδή οι δράστες που καταδικάζονται θα οδηγούνται απευθείας στη φυλακή. Η απαγόρευση θα ισχύσει για τις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορούμενου για τη λειτουργία συνδέσμου χωρίς άδεια, καθώς και για την παραβίαση της σφράγισης του συνδέσμου.

Επιπλέον, οι δικαστές θα είναι υποχρεωμένοι να διατάξουν τη φυλάκιση του δράστη, εφόσον διαπιστώνεται πως έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί στο παρελθόν, ή στην περίπτωση που του έχει επιβληθεί απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε κατά την παρουσίαση των υπό επεξεργασία διατάξεων πως οι υποθέσεις οπαδικής βίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση αναβολής θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι στους κατηγορούμενους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυγενάκης – Θεοδωρικάκος στο Newsbomb: Ο νόμος θα ισχύσει για όλους, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του