ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κλείνει οριστικά η υπόθεση Novartis - Απαλλακτικό βούλευμα για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων

Κλείνει οριστικά η υπόθεση Novartis - Απαλλακτικό βούλευμα για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων

Με τη βούλα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η υπόθεση του αποκαλούμενου σκανδάλου Novartis.

Οι δικαστές του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμα τους αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή πέντε προσώπων από την κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για να ενέργειες και παραλείψεις που αντίκειται στα καθήκοντα υπαλλήλων στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ από υπαίτιο που εξακολουθούσε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος.

Από τις κατηγορίες απαλλάσσονται ο άλλοτε επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, τρία στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και ο Νίκος Μανιαδάκης, που έχει εμπλακεί αρχικά στην υπόθεση ως προστατευόμενος μάρτυρας και στη συνέχεια βρέθηκε κατηγορούμενος τόσογια το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατά τα έτη 2004 – 2014 από το οποίο απαλλάχθηκε το 2022, όσο και για ενεργητική δωροδοκία από την οποία απαλλάχθηκε με το βούλευμα 764/2023.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο διατακτικό του βουλεύματος οι δικαστές, τα πέντε πρόσωπα απαλλάσσονται από την κατηγορία δωροδοκίας των δέκα πολιτικών προσώπων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι δικαστές ζητούν να μη γίνει κατηγορία για την πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στη δωροδοκία σε ότι αφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι, ήτοι στους: Αντώνιο Σαμάρα, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γεώργιο Κουτρουμάνη, Αδωνι - Σπυριδωνα Γεωργιάδη, Δημήτριο Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο».

Παραγραφή για τα μη πολιτικά πρόσωπα

Με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε η απαλλαγή το πέντε προσώπων και για το αδίκημα της δωροδοκίας από κοινού και κατ´ εξακολούθηση σε μη πολιτικά πρόσωπαλόγω παραγραφής, καθώς μετά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα τον Ιούλιο του 2019 το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Πάντως, ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρίστος Μπαρδάκης με παραγγελία του ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος 15 γιατρών που από τα στοιχεία της προκαταρκτικής φέρονται να εισέπραξαν χρήματα για συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της Novartis. Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα και για άλλους γιατρούς.