ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Οριστικά σε δίκη ο Νίκος Μιχαλολιάκος και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Οριστικά σε δίκη ο Νίκος Μιχαλολιάκος και όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Σε δίκη παραπέμπονται οριστικά ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της προκειμένου να δικαστούν για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα βαρύτατα αδικήματα.

Με το υπ' αριθμόν 215/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά 72 κατηγορούμενοι.

Ωστόσο, σημαντική υπήρξε η μειοψηφία ενός δικαστή, του εισηγητή της υπόθεσης Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε την άποψη ότι θα πρέπει να εκπέσει η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης υποστηρίζοντας ότι για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία, σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλέρμο, θα έπρεπε να έχει εντοπιστεί οικονομικό όφελος.

Το Συμβούλιο απαλλάσσει από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση τους Αθανάσιο Καρατζά, Χρήστο Κυριτσόπουλο, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββα Σπυρίδη, Θεόδωρος Στέφα, Δήμο Φραγκάκη, Ιωάννη Φραγκούλη, Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη, Δημήτριο Μπίνο, Γεώργιο Μπολάνη και Δημήτριο Χρυσαφήτη. Επίσης απαλλάσσει από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία τους Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη καιμΙωάννη Φραγκούλη. Επίσης διατάσσουν να μη γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Στο διατακτικό του βουλεύματος τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων, ενώ διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.