ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σκάνδαλο Energa - HellasPower: Σε δημόσιο και δήμους τα δεσμευμένα χρήματα

Σκάνδαλο Energa - HellasPower: Σε δημόσιο και δήμους τα δεσμευμένα χρήματα

Να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ποσό 52.206.263 ευρώ το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, το γνωστός ως «χαράτσι» στα ακίνητα, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδίκασε την υπόθεση Energa - Hellas Power.

Ακόμη με την απόφασή του το δικαστήριο διατάσσει την άμεση απόδοση στους δήμους όλων των εισπρακτέων απαιτήσεων τους από τέλη ύψους 29.813.000 ευρώ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η απόδοση 5.992.040 ευρώ στο δημόσιο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Το δικαστήριο διέταξε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο διατάσσει την άμεση απόδοση των χρημάτων αυτών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι με την καθαρογραφεί της απόφασης το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εισπράξει τα χρήματα.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, εφόσον εξοφληθούν Δημόσιο και Δήμοι το ποσό που θα απομείνει, θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών ώστε αφού προσκομίσουν τίτλους εκτελεστότητας ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να διατεθεί σε αυτούς.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε στις 7 Φεβρουαρίου για την υπόθεση των δύο εταιριών, 11 κατηγορούμενους, υπευθύνους των εταιριών και άλλους, επιβάλλοντας ποινές από 4 έως και 21 έτη.

Πριν λίγες ημέρες ο Εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου κατά της απόφασης αυτής, ζητώντας αυστηρότερες ποινές "αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων ", χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Σχετικές ειδήσεις