Καταπέλτης η ιατροδικαστής για την δολοφονία της Φαίης Μπλάχα: Ήταν σε άθλια κατάσταση

Καταπέλτης η ιατροδικαστής για την δολοφονία της Φαίης Μπλάχα: Ήταν σε άθλια κατάσταση

Κατάθεση ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου έδωσε την Τρίτη (23/5) η ιατροδικαστής, Χριστίνα Σπηλιοπούλου, η οποία είχε εξετάσει την άτυχη Φαίη Μπλάχα ενώ νοσηλευόταν σε καταστολή.

Όπως ανέφερε η ιατροδικαστής η 23χρονη Φαίη Μπλάχα, ήταν σε δραματική κατάσταση ενώ σημειώνεται ότι ήταν η ίδια που διενήργησε και τη νεκροψία – νεκροτομή στη σορό της άτυχης 23χρονης.

Η ιατροδικαστής στην κατάθεσή της ανέφερε πώς «το κεφάλι της νεαρής κοπέλας φαίνονταν σαν να είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις μαρτυρούσαν χτυπήματα από πάλη». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως μόλις τρία 24ωρα μετά τον ξυλοδαρμό της από τον τότε σύντροφό της Βαγγέλη Στεφανάκη (ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη), η κοπέλα βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου καθώς «το στέλεχος του εγκεφάλου της ήταν εντελώς κατεστραμμένο».

Μάλιστα στην κατάθεσή της η κ. Σπηλιοπούλου εμφανίστηκε πεπεισμένη πως η κοπέλα δεν είχε πέσει προς τον προφυλακτήρα ώστε να χτυπήσει. «Η κοπέλα ήταν χτυπημένη στο πάνω μέρος του κεφαλιού της, στην βρεγματική χώρα και όχι στο πίσω μέρος, όπως θα συνέβαινε αν είχε χτυπήσει στον προφυλακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βαγγέλης Στεφανάκης έχει υποστηρίξει ότι χαστούκισε μόνο την 23χρονη κοπέλα και ότι εκείνη στη συνέχεια γλίστρησε στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου και χτύπησε.

Ο συνήγορος του Βαγγέλη Στεφανάκη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στο άκουσμα της κατάθεσης της ιατροδικαστού αντέδρασε έντονα αμφισβητώντας ενώπιον του δικαστηρίου τα λεγόμενά της.

Ωστόσο, η κ. Σπηλιοπούλου επέμεινε στην άποψή της επαναλαμβάνοντας ότι το χτύπημα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της Φαίης δεν μπορεί, κατά την κρίση της, να προήλθε από χτύπημα στον προφυλακτήρα. Η κυρία Σπηλιοπούλου στην κατάθεσή της είπε πως «η κοπέλα ήταν σε βαθύ κώμα, χρειάζονταν να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στον "Ερυθρό Σταυρό" το επίπεδο συνειδητότητάς της ήταν σύμφωνα με την κλίμακα Γλασκώβης 6 στα 15. Η μαγνητική έδειξε διάχυτο αιμάτωμα στον εγκέφαλο, διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα. Αυτά προέκυπταν από το φάκελό της. Ήταν σε βαθιά καταστολή ώστε να μην έχει ο οργανισμός της ενεργειακές ανάγκες. Δεν ήταν αιμοδυναμικά σταθερή και της είχαν χορηγήσει φάρμακο».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η ιατροδικαστής είπε, «στην Κεντρική Κλινική διαπίστωσα κατ' αρχάς, ότι η κοπέλα είχε εμφανή τραύματα. Είχε εκχυμώσεις και στο αριστερό πόδι είχε στο γόνατο μια εκδορά. Ήταν σαν να είχε σκύψει. Είχε και άλλες εκχυμώσεις....»

Προέδρος: Από τι προήλθαν όλα αυτά;

Ιατροδικαστής: Έμοιαζε σαν έχει δεχθεί χτυπήματα ή να έχει χτυπηθεί σε κάποιες επιφάνειες....Αυτό όμως που με απασχολούσε ήταν μια κρίσιμη κάκωση.....

Πρόεδρος: Πώς ήταν το πρόσωπο της;

Ιατροδικαστής: Είχε εκχύμωση στο αριστερό μάτι και εκχύμωση στο μέτωπο. Ήταν σαν το κεφάλι να έχει χτυπήσει σε μια επίπεδη επιφάνεια. Την είδα τέσσερις ημέρες μετά. Τα χείλια της είχαν εκχυμώσεις από μέσα...

Όπως ανέφερε, στην Κεντρική Κλινική οι γιατροί κατάλαβαν ότι η κοπέλα είχε πέσει από το 6 στο 3 στην κλίμακα Γλασκώβης. «Στο σημείο αυτό στο μυαλό του γιατρού μπαίνει η ιδέα να ξεκινήσει ο εγκεφαλικός θάνατος» κατέθεσε η ίδια.

Πρόεδρος: Ο εγκεφαλικός θάνατος άρχισε όταν ήταν ακόμη στον "Ερυθρό Σταυρό";

Ιατροδικαστής: Όταν έφυγε από τον «Ερυθρό Σταυρό» είχε βαθμολογία 6 στην κλίμακα Γλασκώβης. Οι γιατροί της Κεντρικής Κλινικής μου είπαν ότι από το 6 είχε πάει στο 3. Σκεφθείτε ότι το 6 σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να μπει επειγόντως σε ΜΕΘ. Στη Κεντρική Κλινική η πιθανότητα επιβίωσης της κοπέλας ήταν μηδαμινή. Την είδα στις 9 Απριλίου. Από τότε ξέραμε ότι η κοπέλα θα πεθάνει εκτός και αν γίνονταν θαύμα.

Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη νεκροψία που διενήργησε στη σωρό του κοριτσιού. Αναφέρθηκε σε κάκωση που διαπίστωσε στη βρεγματική χώρα (στο πάνω μέρος του κεφαλιού) η οποία όπως είπε σημαίνει «πλήξη».

«Δεν μπορούμε να υποθέσουμε το φανταστικό σενάριο ότι ένα άτομο πέφτει και χτυπάει στη βρεγματική χώρα» και διευκρίνισε πως «αυτό προήλθε από πλήξη από κάποιο μέσο και όχι από κάποια πρόσκρουση σε κάποια επιφάνεια».

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Βαγγέλη Στεφανάκη, υπέβαλλε αίτημα ώστε να κλητευθούν στο δικαστήριο δυο γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου διότι ο μεν πρώτος βεβαίωσε ότι η 23χρονη Φαίη βρίσκονταν στο επίπεδο 8 στην κλίμακα της Γλασκώβης, ο δε δεύτερος ότι βρίσκεται στο επίπεδο 6.

Ακόμη ζήτησε να προσκομιστεί ο ιατρικός φάκελος της άτυχης κοπέλας για να διαπιστωθεί εάν η συνιστάμενη αγωγή πράγματι εφαρμόστηκε και σε ποια δοσολογία. Η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να επιφυλαχθεί επί του αιτήματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Ιουνίου.