ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μοιράζει χρήμα» ο Τσίπρας: Έρχεται κοινωνικό μέρισμα, φοροελαφρύνσεις και επιδόματα

«Μοιράζει χρήμα» ο Τσίπρας: Έρχεται κοινωνικό μέρισμα, φοροελαφρύνσεις και επιδόματα

Αντεπίθεση μέσω παροχών στους πολίτες από το Μαξίμου με φόντο τις κάλπες - Ποιοι και πότε θα λάβουν τον «μποναμά»

Έξτρα παροχές και μάλιστα άμεσα, μέρος των οποίων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και μέρος των οποίων θα δοθούν εφάπαξ, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα «δέσμη» μέτρων, που αναμένεται να δώσουν «ανάσα» στους πολίτες και φιλί ζωής στην αγορά.

Ο νέος… μποναμάς συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης (24/04) σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Πάσχα, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει στα… σκαριά σχέδιο προσανατολισμένο στην επόμενη τετραετία, με «στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις» που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Θεωρείται δεδομένο ότι μετά το Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε προαναγγελία παροχών για να προλάβει τις ευρωεκλογές και να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, σχεδιάζονται έκτακτα μέτρα με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης ή κοινωνικού μερίσματος.

Παράλληλα, σχεδιάζονται μέτρα όπως ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24%, είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή, μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το «πάτημα» για τη νέα δέσμη παροχών στην κυβέρνηση δίνει η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Υπενθυμίζεται προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ φέτος αλλά μετά την μεγάλη περυσινή επίδοση, θα αναθεωρηθεί προς το πάνω δημιουργώντας έτσι περιθώριο για έξτρα παροχές.

«Ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πασχαλινό - εορταστικό ωράριο 2019: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τη Μεγάλη Πέμπτη

Σχετικές ειδήσεις