ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Καύση νεκρών: Τραβάει το σχοινί η κυβέρνηση με την Εκκλησία

Καύση νεκρών: Τραβάει το σχοινί η κυβέρνηση με την Εκκλησία

Την επιβολή δια νόμου της τέλεσης θρησκευτικής κηδείας σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει την αποτέφρωσή τους, επιχειρεί από το «παράθυρο» η κυβέρνηση.

Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και σε ζευγάρια ατόμων του ιδίου φύλου, που προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από τον χώρο της Εκκλησίας, η Κυβέρνηση προωθεί ένα ακόμη Νόμο ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ επιβάλλει στην Εκκλησία τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιεί τις κηδείες.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το orthodoxia.info, το επίμαχο άρθρο βρίσκεται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 του προηγούμενου Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Το άρθρο το οποίο προορίζεται ως συμπλήρωμα του νόμου 344/1976 Περί Ληξιαρχείων, έχει τρεις παραγράφους και σύμφωνα με αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να πάνε σε έναν οποιονδήποτε Συμβολαιογράφο και να δηλώσουν τον τύπο της τελετής που επιθυμούν και τον τρόπο της ταφής τους. Σύμφωνα με το νομοθέτη, αυτή η συμβολαιογραφική πράξη είναι δεσμευτική τόσο για τους συγγενείς των ανθρώπων αυτών, ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας, όσο και για τους αρμόδιους φορείς.

Το άρθρο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή έχει ως εξής:

1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.

2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωση του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Με απλά λόγια, κάποιος μπορεί με βάση τον νέο νόμο, εφόσον φυσικά ψηφιστεί, να πάει σε έναν συμβολαιογράφο και να δηλώσει την επιθυμία της θρησκευτικής κηδείας και εν συνεχεία της αποτέφρωσης.

Το παράδοξο με αυτό το άρθρο είναι πως είναι τόσο ανοιχτό στις επιθυμίες των πολιτών που το μόνο όριο είναι... η φαντασία αρκεί να μην αντίκειται «...σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη».

Κάποιος άλλος μπορεί να γράψει στην συμβολαιογραφική πράξη οτι επιθυμεί να ψάλλουν την κηδεία του ένας ορθόδοξος κι ένας καθολικός κληρικός ή ένας μουφτής μέσα σε Εκκλησία. Από την στιγμή που τίποτα από τα παραπάνω δεν προσβάλλουν τους κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή τα χρηστά ήθη, όχι μόνο μπορούν να γίνουν αλλά οι κληρικοί «οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία».

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ

Την ίδια ώρα που στη Βουλή προωθείται δια νόμου η κάμψη των αντιρρήσεων της Εκκλησίας για την τέλεση θρησκευτικής κηδείας σε άτομα που επιθυμούν να αποτεφρωθούν, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην διακήρυξη για την δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, στις 23 Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα κι ενώ όλοι ήταν απορροφημένοι από το εορταστικό κλίμα, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε στην δημοσιότητα διακήρυξη – εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μίσθωση ακινήτου έκτασης εως τεσσάρων στρεμμάτων για την εγκατάσταση Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.
Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η Εκκλησία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θεωρείται δεδομένο πως τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και η Ιεραρχία δεν πρόκειται να το δεχθούν.

Ιεράρχες με τους οποίους επικοινώνησε το orthodoxia.info εξέφρασαν την έκπληξη τους για την κίνηση της Κυβέρνησης ενώ ορισμένοι εξ αυτών θεώρησαν τόσο «τραβηγμένη» αυτήν την κίνηση που αρνήθηκαν ακόμη και να πιστέψουν οτι προωθείται νόμος ο οποίος θα τους επιβάλλει τον τρόπο με τον οποίο θα ιερολογούν.

Πηγή: orthodoxia.info – Ανδρέας Λουδάρος

Σχετικές ειδήσεις