ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητρ. Κισάμου: O Σταυρός είναι η μόνη ελπίδα και παρηγορία μας

Μητρ. Κισάμου: O Σταυρός είναι η μόνη ελπίδα και παρηγορία μας

Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου κ. Αμφιλοχίου, στο τέλος του οποίου ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιγνατίου Ριγανά, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι.Μ.Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η προσευχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Ο Επίσκοπος Κισάμου κ. Αμφιλόχιος χαιρέτισε και καλωσόρισε τον ομιλητή, αναφερόμενος εις την σημασία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, καθώς όπως είπε: «Η Εκκλησία μας προβάλλει εν τω μέσω της Αγίας Τεσσαρακοστής τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας, υπενθυμίζοντας στο πνευματικό μας αυτό ταξίδι προς το Πάσχα, τα έσχατα, ότι σταυρός είναι η ζωή μας, αλλά Σταυρός και η μόνη ελπίδα και παρηγορία μας».

Ο ομιλητής με λόγο μεστό, βαθύτατα θεολογικό και απόλυτα κατανοητό, χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα, αναφέρθηκε εις την δύναμη της προσευχής, η οποία όπως είπε «οδηγεί στην μετάνοια». «Η τέχνη της μετάνοιας, συνέχισε, είναι προσιτή σε όσους έχουν πνευματικά αισθητήρια. Η προσευχή είναι η αναζήτηση και δίψα της ψυχής». Ερμήνευσε, με απλό και κατανοητό τρόπο, την προσευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου: «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου...», η οποία όπως ανέφερε: «μαλακώνει την καρδιά μας για να ανοιχτεί στις πραγματικότητες του πνεύματος, να αποκτήσει εμπειρία κρυμμένης πνευματικής δίψας και πείνας».

Το εκκλησίασμα, το οποίο είχε κατακλύσει τον Ναό, παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία, προσκύνησε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου και δόθηκαν σε όλους Έντυπα με πνευματικές συμβουλές.

Σχετικές ειδήσεις