ΕΡΓΑΣΙΑ

Κάρτα Εργασίας: Έρχονται αλλαγές με το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο και το ψηφιακό ωράριο

Κάρτα Εργασίας: Έρχονται αλλαγές με το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο και το ψηφιακό ωράριο
Pixabay

Σε ισχύ πρόκειται να τεθεί σε λίγους μήνες η κάρτα εργασίας ή αλλιώς το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο στις επιχειρήσεις - Στόχος είναι να καταγράφονται οι απουσίες των υπαλλήλων από την εργασία, η ώρα προσέλευσης και η ώρα αποχώρησης.

Αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, έως τις 20 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Εργασίας ανοίγει όλα τα εργασιακά «μέτωπα», με αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και ψήφιση του σχεδίου νόμου ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας και του ψηφιακού ωραρίου.

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» θα βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Στην ενοποίηση των επιμέρους λειτουργιών, καθώς και στην ενσωμάτωση νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.
  • στην κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου
  • στην ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του, για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία
  • στη βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του Ε.Φ.Κ.Α. και της Α.Α.Δ.Ε. για τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία, την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Ψηφιακό ωράριο

Το ψηφιακό ωράριο εργασίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθημερινά υποβάλλονται 38.000 δηλώσεις για μεταβολές ωραρίου που επηρεάζουν 100.000 θέσεις εργασίας.

Με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα συμπληρώνουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισης του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε διαφορετική περίπτωση.

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.
Με την θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ II. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ 2020: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ - Χαμένοι και κερδισμένοι

Σχετικές ειδήσεις