ΕΡΓΑΣΙΑ

Χάος: Στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων μέτρησαν και τις προσωρινές

Χάος: Στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων μέτρησαν και τις προσωρινές

Νέα βόμβα σκάει για τις εκκρεμείς συντάξεις και κρύβεται στο έγγραφο του ΕΦΚΑ.

EΚΘΕΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΚΑ

Οπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση των ήδη 150.000 συνταξιοδοτικών υποθέσεων που εκκρεμούν ως προς την οριστικοποίησή τους και την καταβολή αναδρομικών με ορατό πια το ενδεχόμενο να χαθούν τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για τον σκοπό αυτό, αν δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις ως τον Οκτώβριο του 2017».

Για να προχωρήσει η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα πρέπει να αντληθούν τα οριστικά στοιχεία από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο των 150.000 δικαιούχων, και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσει το καινούργιο μητρώο του ΕΦΚΑ με τα στοιχεία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από τα παλιά Ταμεία.

Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και το περιεχόμενό του επιβεβαιώθηκε πλήρως από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, το μητρώο έχει τεράστια προβλήματα σε σημείο που να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι συνταξιούχοι γιατί δεν τους βρίσκουν καταγεγραμμένους οι γιατροί για να τους κόψουν συνταγές για φάρμακα.

Για να προχωρήσει λοιπόν η έκδοση των οριστικών συντάξεων και κυρίως των αναδρομικών στους 150.000 δικαιούχους, θα πρέπει πρώτα ο ΕΦΚΑ να έχει πλήρως ενημερωμένο μητρώο που αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά στον αέρα!

Στο έγγραφο-σοκ η Διοίκηση του Ταμείου ομολογεί επί λέξει ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Αυτά έλεγαν στις 24 Μαρτίου, αλλά χθες, μετά το σάλο το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ με βάση το δημοσίευμα, ισχυρίστηκαν ότι «ο στόχος είναι πλήρως εφικτός για τη διεκπεραίωση των συντάξεων που εκκρεμούν μέχρι τον Οκτώβριο 2017».

Αυτά είπαν χθες, όταν πριν από λίγες μέρες ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης έλεγε στα στελέχη του ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις».

Το... τρικ

Μάλιστα, από τις δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αποκαλύπτονται και αλχημείες, καθώς ΕΦΚΑ και υπουργείο αναφέρουν ότι «το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις». Από τις 40.000 συντάξεις όμως, όπως αποκαλύπτεται, οι περισσότερες είναι... προσωρινές και δεν είναι όλες από το στοκ των 150.000 συντάξεων που εκκρεμούν!

Απόδειξη ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου πληρώθηκαν περίπου 18.000 νέες συντάξεις και αυτές δεν ήταν από το στοκ των παλιών, αλλά από τις νέες αιτήσεις που πληρώνονται με προσωρινά ποσά!

Για τον λόγο αυτό στις δύο ανακοινώσεις αποφεύγεται κάθε λεπτομερής περιγραφή για το διάστημα που αφορούν οι 40.000 συντάξεις, όπως και για το πόσες είναι οριστικές και πόσες είναι προσωρινές.

Σχετικές ειδήσεις