ΕΘΝΙΚΑ

«Μέδουσα 9»: Επίδειξη ισχύος από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο - Η άσκηση που εξοργίζει τον Ερντογάν

«Μέδουσα 9»: Επίδειξη ισχύος από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο - Η άσκηση που εξοργίζει τον Ερντογάν

Δύναμη πυρός σε θάλασσα, στεριά και αέρα - Πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων ανοιχτά της Κρήτης - Απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, άψογη συνεργασία, άριστη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση από τις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου – Όλα όσα κατέγραψε το Newsbomb.gr στη μεγάλη διακλαδική άσκηση

Ρεπορτάζ: Βασίλης Σκουλαράκος

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Μπορεί το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, η Ελλάδα φροντίζει να στέλνει με κάθε ευκαιρία μήνυμα ισχύος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η τελευταία απάντηση στον προκλητικό «σουλτάνο» ήρθε μέσα από την μεγάλη τριμερή διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9», με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της πανίσχυρης στρατιωτικά Αιγύπτου.

Το Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουλαράκος, μαζί με τον φωτορεπόρτερ Λευτέρη Παρτσάλη βρέθηκαν στην Κρήτη το πρωί της Τετάρτης (06/11) και μετέδωσαν λεπτό προς λεπτό την εξέχουσας σημασίας στρατιωτική άσκηση. Για άλλη μία φορά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου απέδειξαν πως είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχουν αναπτύξει σε εξαιρετικό βαθμό τη συνεργασία τους, επιδεικνύοντας παράλληλα αποφασιστικότητα, ζήλο, άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των τριών χωρών υλοποίησαν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στην άσκηση:

  • Δύο φρεγάτες
  • Δύο περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων
  • Ένα αρματαγωγό
  • Ένα υποβρύχιο
  • Ένα ναρκοθηρευτικό
  • Οχτώ μαχητικά αεροσκάφη F-16
  • Ένα αεροσκάφος συστήματος εγκαίρου προειδοποίησης και ελέγχου
  • Τρία ελικόπτερα Σινούκ
  • Τέσσερα ελικόπτερα Απάτσι

Από την Κύπρο συμμετείχε ένα πολεμικό πλοίο και επίλεκτοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετείχαν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το θηριώδες ελικοπτεροφόρο «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος «Sulayman Ezzat» και έξι μαχητικά F-16.

Την τριμερή διακλαδική άσκηση παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί. Επίσης, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιουμης.

Την παρακολούθησαν όμως από κοντά και παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.

Η άσκηση και τα σενάρια

Με απόβαση ειδικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών και κομάντο στην παραλία του Μάλεμε στα Χανιά ολοκληρώθηκε η τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου.

Με ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη οι ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν την απόβαση στη στεριά, με την υποστήριξη φρεγατών και άλλων πολεμικών πλοίων που έπλεαν στον κόλπο των Χανίων, επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι και φυσικά μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Το σενάριο της απόβασης εξελίχθηκε σε τρεις φάσεις:

Το πρώτο σκέλος αφορούσε την πτώση των αλεξιπτωτιστών των τριών χωρών, οι οποίοι πέφτοντας από τα 6.000 πόδια από ελικόπτερο Σινούκ, προσγειώθηκαν στην περιοχή του Μάλεμε.

Οι εικόνες των αλεξιπτωτιστών είναι εντυπωσιακές:

Το δεύτερο σκέλος της άσκησης αφορούσε την απόβαση στη στεριά αμφίβιων καταδρομέων. Πρόκειται για την φημισμένη «Ζ-ΜΑΚ». Πρόκειται για τη Mονάδα Φάντασμα όπως την αποκαλούν, η οποία ιδρύθηκε το 1997 λίγους μόλις μήνες μετά της Κρίση των Ιμίων.Η κύρια αποστολή της Μονάδος είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη νισιών ή βραχονησίδων.

Δείτε τη «Ζ-ΜΑΚ» να κάνει απόβαση στο Μάλεμε:

Κατά το τρίτο σκέλος της «Μέδουσας 9», αποβατικά πλοία έφτασαν στη στεριά αποβιβάζοντας δυνάμεις πεζοναυτών οι οποίοι ενίσχυσαν τους αμφίβιους καταδρομείς που είχαν προηγηθεί. Παράλληλα, το ελληνικό αρματαγωγό μετέφερε στη στεριά οχήματα τύπου «Χάμερ» τα οποία θα προωθούνταν στην περιοχή των Χανίων καταλαμβάνοντας ολοκληρωτικά την περιοχή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αποβατικής άσκησης, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού και μαχητικά F-16 συνέδραμαν στην απόβαση από αέρος.

Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα:

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση «Μέδουσα 9» έπαιξε το θηριώδες ελικοπτεροφόρο «Gamal Abdel Nasser» κλάσης Mistral, από το οποίο απογειώνονταν τα ελικόπτερα Ελλάδας και Αιγύπτου. Πρόκειται για το… καμάρι των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία αυτού του είδους. Το πλήρωμα του αποτελείται από περίπου 300 αξιωματικούς και ναύτες ενώ μπορεί να μεταφέρει 900 πεζοναύτες για σύντομο χρονικό διάστημα και 500 για μεγάλο, συν 70 οχήματα και τεθωρακισμένα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΗΡΙΩΔΕΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΦΟΡΟ:

Θα πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία για την επίτευξη του σκοπού στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας των τριών κρατών για την από κοινού αντιμετώπιση οιονδήποτε “απειλών” στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε εγγυητές ασφάλειας και σταθερότητας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας της τελικής φάσης της Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 9», η οποία πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου, έκανε την εξής δήλωση:

«Παρακολουθήσαμε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Μάλεμε Χανίων, την τελική φάση της μεγάλης Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 9», με συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδος. Μεγάλης εμβέλειας άσκηση, με εμπλεκόμενους πάνω από δύο χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών, δεκάδες πλωτά μέσα, πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, στοιχεία των Ειδικών Δυνάμεων.

Έλληνες, Κύπριοι και Αιγύπτιοι, για αρκετές ημέρες μέχρι τη σημερινή τελική φάση εκτέλεσαν μαζί μία πλειάδα ασκήσεων, επιχείρησαν μαζί, συντονίστηκαν μαζί και έδειξαν την εξαιρετική κατάσταση ετοιμότητας και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών.

Η Άσκηση αυτή αποδεικνύει στην πράξη την κοινή βούληση και την ισχυρή θέληση και των τριών χωρών για μια κοινή πορεία ως εγγυητές και πάροχοι της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απ’ όλους τους Κλάδους και των τριών χωρών που ενεπλάκησαν σε αυτή την Άσκηση.
Είδαμε ελληνικά ελικόπτερα να απονηώνονται από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, είδαμε άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών χωρών να κάνουν κοινή άσκηση, κοινές προσπάθειες. Είδαμε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου, να επιχειρούν και να συντονίζονται στο δικό τους κομμάτι της άσκησης, μαζί. Είδαμε πάνω από δύο χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών χωρών σε μία κοινή συντονισμένη και άρα δύσκολη ως προς το συντονισμό, αλλά τελικά επιτυχημένη προσπάθεια.

Αξίζουν συγχαρητήρια και νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πιο ασφαλές, σε ένα καλύτερο μέλλον, όταν αυτές οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει από κοινού ότι θα εργαστούν μαζί και θα πορευτούν από κοινού για να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Με τη σειρά μου θέλω να συγχαρώ κατ’ αρχήν όλους όσοι έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη Διακλαδική Άσκηση, της οποίας ο βαθμός δυσκολίας είναι τεράστιος λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά της γλώσσας και της πρακτικής που ακολουθείται στις Ένοπλες Δυνάμεις των τριών χωρών.

Έχουμε αποδείξει όμως, ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά και πιστεύω ότι το μήνυμα που έχει σταλεί είναι το μήνυμα της ενότητας, η οποία χρειάζεται έτσι ώστε να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας.

Επίσης, με την ευκαιρία αυτή, θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω θερμά και για τη φιλοξενία και να πω ότι αυτά που έχουμε συζητήσει χθες σε πολιτικό επίπεδο τα έχουμε δει σήμερα να εφαρμόζονται στην πράξη. Αυτά ουσιαστικά δίνουν σε εμάς δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας που δεν είναι άλλο από το να προωθήσουμε τις αρχές και τις αξίες τις οποίες διαχειριζόμαστε με μοναδικό, όπως έχω πει, σκοπό να καταλήξουμε στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

«Ζορίστηκαν» οι Τούρκοι

Με μπαράζ παραβιάσεων “απάντησε” η τουρκική αεροπορία στην κοινή αεροναυτική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9» των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, CN-235 που κινήθηκαν κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου παραβίασαν 34 φορές το εθνικό εναέριο χώρο. Το πρώτο CN -235 εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, κινήθηκε νότια και εξήλθε νοτίως της Ρόδου, ενώ το δεύτερο αεροσκάφος ακολούθησε την αντίστροφη πορεία.

Παράλληλα, ένα μαχητικό F-4 κι ένα ζευγάρι από F-16 προχώρησαν συνολικά σε 6 παραβιάσεις. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια τακτική.

Σχετικές ειδήσεις