ΕΘΝΙΚΑ

Τον... χαβά τους οι Τούρκοι: Υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Παναγιά

Τον... χαβά τους οι Τούρκοι: Υπερπτήσεις πάνω από Οινούσσες και Παναγιά
Intime News

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι - Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τις Οινούσες στις 11:00, 11:05 και 11:15 σήμερα και πάνω από την Παναγιά στις 11:02, 11:05 και 11:14 στα 25.000 πόδια. Στις 11:51, το ίδιο τουρκικό ζεύγος πέταξε πάλι πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες στα 26.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Άσκηση–μήνυμα στον Ερντογάν

Την ώρα που η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται επικίνδυνα και οι εξελίξεις γίνονται πλέον απρόβλεπτες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Μετά την προαναγγελία από τους Τούρκους ότι θα ξεκινήσουν έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης, στο Πεντάγωνο διαμορφώνουν συνεχώς σχέδια που θα «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια εν τη γενέσει της.

Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος, τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο - Κάρπαθος - Κάσος – Κρήτη, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει σηκώσει μια «ασπίδα» από τη Σαμοθράκη μέχρι νοτίως της Κρήτης.

Στην Αθήνα γνωρίζουν πως η ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κερδίσει κομμάτι από την ενεργειακή πίτα της ανατολικής Μεσογείου και για το λόγο αυτό φροντίζει με κάθε ευκαιρία να στέλνει ηχηρά μηνύματα προς την Άγκυρα. Ένα από αυτά αποτελεί και η αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (24/06) στην θαλάσσια περιοχή από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο, η οποία υπενθυμίζουμε πως περιλαμβάνεται στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση – Σάρατζ της Τρίπολης.

Η συγκεκριμένη άσκηση, που διεξήχθη υπό το βλέμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών ΓΕΝ, Στόλου και ΓΕΑ, θεωρείται υψίστης σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και το έντονο στοιχείο της διακλαδικότητας, αφού σχεδόν σε όλα τα επιχειρησιακά σενάρια έλαβε μέρος και η Πολεμική Αεροπορία. Το σημαντικότερο στοιχείο ωστόσο, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν άσκηση στα θαλάσσια οικόπεδα που έχει «σημαδέψει» το καθεστώς Ερντογάν με το παράνομο τούρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Στα διάφορα επιχειρησιακά σενάρια που εκτελέστηκανστο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμμετείχαν πλοία των διοικήσεων φρεγατών και ταχέων σκαφών, πλοία επιτήρησης, τα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214, ελικόπτερα της διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020, στη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ».

Από εκεί παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (24/06) διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες, στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων.

Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης, το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος, Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρατερός Κατσούλης: Αγωνία για την υγεία του - Η ανακοίνωση της Καραβάτου