ΕΘΝΙΚΑ

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Μακρόν και Μητσοτάκης απέναντι στη Μέρκελ και το… φάντασμα του Ερντογάν

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Μακρόν και Μητσοτάκης απέναντι στη Μέρκελ και το… φάντασμα του Ερντογάν
AP

Το Βερολίνο, έχει καταστεί σαφές, ότι δεν επιθυμεί σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί Ελλάδα και Κύπρος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να επιτευχθούν οι αυτονόητες κυρώσεις προς την Τουρκία για το επιθετικό δόγμα που ακολουθεί εδώ και πολλούς μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Το αποψινό δείπνο των ηγετών αναμένεται να είναι θρίλερ για την έκβαση του αποτελέσματος, καθώς η Ελλάδα δεν έμεινε ικανοποιημένη από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, με μια ΕΕ ακόμα μια φορά να παρουσιάζεται άτολμη μπροστά στις επιδιώξεις της Τουρκίας, ενώ και η Γερμανίας δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση της.

Pacta sunt servanda

Ενδεικτική της στάσης της Αθήνας είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο οποίος ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της περασμένης Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα τόσο στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όσο και στις άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ισπανία οι οποίες δεν επιθυμούν κυρώσεις προς στην Άγκυρα.

«Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο «στρατόπεδο» Αθήνας και Λευκωσίας, συντάσσεται και η Γαλλία με τον Μακρόν να στέλνει έμμεσο μήνυμα για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, «η Ε.Ε. πρέπει να υπερασπίζεται την κυριαρχία των κρατών – μελών απέναντι στην Τουρκία».

«Για την Τουρκία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκτίμησαν ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε θετικά την κατάσταση, δεν έχουν γίνει βήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Η εκτίμηση είναι λοιπόν ότι η κατάσταση δεν είναι θετική και πρέπει να τη διαχειριστούμε», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην «αντίπερα όχθη» η Γερμανίδα Καγκελάριος φαίνεται πως θα στηρίξει μια λύση «συμβιβασμού». Το Βερολίνο, έχει καταστεί σαφές ότι δεν επιθυμεί σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όμως έχει να «αντιμετωπίσει» τους ευρωπαίους εταίρους στην περίπτωση που «σπάσει» την κοινή γραμμή. Η Άνγκελα Μέρκελ ίσως προτείνει την μικρή διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία που αφορά εταιρείες ακόμη και πρόσωπα -μοντέλο Λευκορωσίας-, και στη συνέχεια παραπέμψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου όπου θα συνυπολογιστεί-αξιολογηθεί η συμπεριφορά της για αυτό το διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μείνουν στάσιμες από την Σύνοδο του Οκτωβρίου, χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Άγκυρας, με αυστηρές συστάσεις χωρίς ουσία και δίνοντας την «ευκαιρία» για κατευνασμό και επανέναρξη διαλόγου.

Τα δίκαια αιτήματα Ελλάδας και Κυπρου, φαίνεται πως για ακόμα μια φορά θα πέσουν στον «τοίχο» της πίστωσης χρόνου της ΕΕ προς την Τουρκία, με τις αναμενόμενες κυρώσεις να είναι «χάδι».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως απόφαση για εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας πολύ δύσκολα θα υπάρξει, ενώ την ίδια ώρα το τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν έχει οριστικοποηθεί ακόμα, και αναμένεται να κλείσει την τελευταία στιγμή και αφού όλες οι πλευρές θα είναι ικανοποιημένες σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο.

Οι ευρωπαίοι είναι ξεκάθαρο πως παίζουν το παιχνίδι με τις λέξεις σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των «27» σχετικά με το τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία για τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Απόκοσμες εικόνες στην Αθήνα – Το σπάνιο φαινόμενο που «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό