ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας: Στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, η Ελλάδα αναπτύσσει σχέσεις στον Αραβικό κόσμο

Δένδιας: Στενή συνεργασία με την Αίγυπτο, η Ελλάδα αναπτύσσει σχέσεις στον Αραβικό κόσμο
InTime

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κύπρο και της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε και στην αγαστή συνεργασία Αθήνας – Καΐρου βάζοντας τέλος στα… παραμύθια της Άγκυρας.

Μετά το «άδειασμα» της Αιγύπτου στην Τουρκία, η παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον Σαμέχ Σουκρή, ήρθε να δώσει τη… χαριστική βολή στα σχέδια της Άγκυρας για σύναψη συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ο Νίκος Δένδιας μετά το Κάιρο βρέθηκε στην Κύπρο και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της οποίας αναφέρθηκε και στο ταξίδι που προηγήθηκε και το θέμα που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες.

Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις παραμένουν στενές, εγκάρδιες και βασίζονται στην προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας εξήγησε πως το θέμα που προέκυψε με την προκήρυξη των οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καθαρά τεχνικό και δεν επηρεάζει σε τίποτα τις συμφωνίες με την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, με τον οποίο συζήτησαν όλα όσα απασχόλησαν την τελευταία διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, αναλύθηκε το «πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό σύνδεσμο. Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα παρατηρητής. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ενός Memorandum of Understanding με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του».

Σχετικά με το ταξίδι στην Κύπρο, οι κ. Δένδιας και Χριστοδουλίδης ανέπτυξαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων στη συζήτηση που είχαν. Όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πέρα από το επικείμενο Συμβούλιο των Υπουργών στις 22 Μαρτίου και την ατζέντα που περιλαμβάνει τα θέματα της Τουρκίας, συζητήθηκε η επερχόμενη πενταμερής και πως Αθήνα και Λευκωσία θα καταφέρουν να φτάσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Είχαμε μια ευρύτερη συζήτηση για τη συνεργασία μας, η οποία είναι στενότατη, διαρκής και ειλικρινής», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και προσκάλεσε στην Αθήνα τον κ. Χριστοδουλίδη έτσι ώστε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία «ενόψει των μεγάλων προκλήσεων και με την ελπίδα πάντα να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ένα ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα», όπως τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Win-win τα δυο κράτη στην Κύπρο - Η Ελλάδα προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο