ΕΘΝΙΚΑ

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στην Κύπρο

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στην Κύπρο

Σαφή απάντηση στο καθεστώς Ερντογάν έστειλαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με νέες αξιώσεις στην Κύπρο, που είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνουν δεκτές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

«Oι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες, παραβιάζουν κατάφορα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ουσιαστικά ναρκοθετούν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε, είναι προφανές πως η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση με νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, ενώ με τη δημιουργία νέων βάσεων στα Κατεχόμενα επιβεβαιώνει δυστυχώς τις ευρύτερες βλέψεις της στην Ανατολική Μεσόγειο στη γνωστή παραβατική λογική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πάντα μαζί. «Στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και για την επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή κυριαρχία και μία ιθαγένεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για παραλογισμό στην πολιτική της Άγκυρας. «Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό: η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα, η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία, τη Στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Εγώ θα το πω για ακόμη μία φορά: κάθε σπιθαμή Ελληνικού εδάφους ηπειρώτικου ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια της συνάντησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπήρξαν και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στο πλαίσιο του συντονισμού των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ - Αντιδήμαρχος Διονύσου στο Newsbomb.gr: Είκοσι σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές