ΕΘΝΙΚΑ

Άρση του casus belli από την Τουρκία ζητά το ευρωκοινοβούλιο

Άρση του casus belli από την Τουρκία ζητά το ευρωκοινοβούλιο

Ψήφισμα-κόλαφο για την Τουρκία υιοθέτησε το ευρωκοινοβούλιο, τους όρους του οποίου θέτει ως προϋπόθεση για την ώθηση των προενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Το ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Τουρκία να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, όπως και να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Επίσης, καλεί την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, τονίζεται ότι για να υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις μειονότητες.

Παράλληλα, ευρωβουλευτές επέκριναν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και κάλεσαν την Άγκυρα να αναλάβει δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο και την Τένεδο.

Το Ευρωκοινοβούλιο θέτει όλα τα παραπάνω ως προϋποθέσεις για την προώθηση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την περυσινή έκθεση, που απλά συνέστηνε στην Άγκυρα να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ άλλα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου την καλούσαν να επιστρέψει την Αμμόχωστο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους κατοίκους της.