ΕΘΝΙΚΑ

Τσελίκ: Παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Τσελίκ: Παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Επιμένουν στα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και οι πως οι Έλληνες παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρακολουθούν στην Τουρκία τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προφανώς αναζητώντας την πολιτική αναταραχή που θα τους δώσει την ευκαιρία για ένταση στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς οι Τούρκοι ξέρουν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν επηρρεάζονται από την πολιτική αντιπαράθεση, ωστόσο, ενδεχομένως να σκέφτονται τρόπους για να επωφεληθούν.

Όπως παραδέχεται σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, η τουρκική ηγεσία παρακολουθεί τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα και το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Ο Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μια αναταραχή στην εσωτερική πολιτική είναι θέμα που αφορά τους ίδιους. Εξετάζουμε την κατάσταση σε αυτό το θέμα πολύ προσεκτικά».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ δεν παρέλειψε να καταδικάσει για μία ακόμα φορά αποφάσεις που όπως ισχυρίζεται «παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάννης σχετικά με την «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη (σ.σ. τουρκική την αποκαλεί το τουρκικό καθεστώς, κανονικά είναι μουσουλμανική). Αμέσως μετά τον αγαπημένο μας φίλο, συνάδελφο, εκλεγμένο ‘μουφτή’ της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, άλλαξαν γρήγορα τον νόμο για τις μουφτείες για άλλη μια φορά».

Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Αθήνα «παραβιάζουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που διασφαλίζονται, ιδιαίτερα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. «Κλείνουν τα σχολεία. Κλείνουν τα ιδρύματα. Ωστόσο, το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης εγγυάται ότι η μειονότητα, η “τουρκική” μειονότητα, μπορεί να ιδρύσει τα δικά της σχολεία, τα δικά της φιλανθρωπικά ιδρύματα και να εκλέξει τους δικούς της μουφτήδες. Επομένως, το άρθρο 40 της Λωζάννης δίνει αυτή την εξουσία στην ‘τουρκική’ μειονότητα όσον αφορά στην ίδρυση και τη διαχείριση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και κοινωνικών ιδρυμάτων εκεί».

Σύμφωνα με τον Τσελίκ «η παραβίαση αυτού αποτελεί παραβίαση της Λωζάννης από την Ελλάδα. Τώρα πέφτουν σε μια τέτοια αντίφαση: Κατηγορούν την Τουρκία ότι «κυνηγάει νεο-οθωμανικά όνειρα», σύμφωνα με τον παράλογο ισχυρισμό του Μητσοτάκη. Λοιπόν, ενεργήστε στο πλαίσιο της Λωζάννης».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κατηγόρησε την Αθήνα ότι δρα μαξιμαλιστικά, μιλά «για μια περιοχή κυριαρχίας 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός μικροσκοπικού νησιού (σ.σ. εννοεί το Καστελλόριζο) και προσπαθούν συστηματικά να σφετεριστούν τα δικαιώματα της "τουρκικής" μειονότητας εκεί», είπε ο Τσελικ, ζητώντας από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη Συνθήκης της Λωζάννης.

Με απλά λόγια, η παροιμία που ταιριάζει στον Τσελίκ και το τουρκικό καθεστώς είναι: «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».