ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας στους Δελφούς: Έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τον αμερικανικό στρατό, κάτι λάθος γίνεται

Δένδιας στους Δελφούς: Έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τον αμερικανικό στρατό, κάτι λάθος γίνεται
Φωτ.: Eurokinissi

«Το ελληνικό ναυτικό χρειάζεται μια νέα φρεγάτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις έκανε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο Νίκος Δένδιας.

Κάνοντας μια γενική ανάλυση ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «μπαίνουμε σε ένα νέο περιβάλλον, αλλά δεν θα το έλεγα Ψυχρό Πόλεμο. Θυμίζει κάπως την εποχή μεταξύ του 1870 και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Δεν παριστάνω τον Στρατάρχη, δικηγόρος είμαι μαθαίνω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος και στο ταξίδι του στην Φινλανδία.

«Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών αλλά όχι αύριο», είπε για την Ευρώπη, ενώ για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε: «Ο πρόεδρος Πούτιν πέτυχε την αποφινλαδοποίηση της Φινλανδίας και την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την αποουδετεροποίηση της Σουηδίας και την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Έλληνες στρατιώτες σε επικίνδυνες ζώνες

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε σημεία όπως η Ερυθρά με την επιχείρηση "Ασπίδες" ο υπουργός Άμυνας τόνισε: «Στέλνουμε Έλληνες στρατιώτες σε ζώνες κινδύνου, κάθε μέρα εύχομαι να είναι καλά»

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Δεν μπορείς να ζητάς την βοήθεια των άλλων, αν εσύ δεν συμμετέχεις στην επίλυση των ευρύτερων προβλημάτων», πρόσθεσε. Μίλησε δε για πολλά διδάγματα από τους δύο πολέμους (Ουκρανία – Γάζα) για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Σύζευξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και του 21ου αιώνα. Χαρακώματα παράλληλα με drones», ήταν μια άλλη παρατήρηση του υπουργού για τον τρόπο που διεξάγονται οι πόλεμοι πλέον.

Ο Έλληνας στρατιώτης

«Ο δικός μας στρατιώτης εκπαιδεύεται κυρίως να φυλάει σκοπιά», σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τον αμερικανικό στρατό, κάτι λάθος γίνεται»

Τέλος ανέλυσε την ατζέντα 2030 και τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας. «Το ελληνικό ναυτικό χρειάζεται μια νέα φρεγάτα», τόνισε μιλώντας για συνεργασία με τις ΗΠΑ.

«Να αλλάξουμε την λογική πάω και ψωνίζω από το ξένο ράφι», πρόσθεσε. Ο «μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός είναι η ανάγκη και η πατρίδα έχει ανάγκη να παράξει αμυντικά συστήματα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για την Τουρκία

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καμία ελληνική κυβέρνηση να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο διατηρείται το casus belli», ανέφερε κατά τα λοιπά ο Νίκος Δένδιας στο φόρουμ των Δελφών.

«Άλλωστε η Τουρκία δεν μας το επιτρέπει», πρόσθεσε.

«Κάθε φορά να απαντάμε κάθετα στην Τουρκία και με τρόπο που να γίνεται κατανοητός. Αν επιλέγουμε γλυκιά αντιμετώπιση δεν θα γίνει αποδεκτό ως κίνηση καλής θέλησης. Ο Ερντογάν αναζητάει πιστοποιητικό συμπεριφοράς σε ΗΠΑ και συμμάχους», επισήμανε επιπλέον ο υπουργός Άμυνας.

«Η ανακοίνωση της Τουρκίας αφορά τις Κυκλάδες», είπε φέρνοντας παράδειγμα το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα σημειώνοντας πως ναι μεν έχουμε μηδέν παραβατικότητα στο πεδίο αλλά αύξηση λεκτικών προκλήσεων.

«Δεν είναι ιστορικές διαφορές με την Τουρκία αλλά νομικές διαφορές με μια χώρα που αρνείται ότι το διεθνές δίκαιο είναι το πλαίσιο επίλυσης», ανέφερε επίσης.

Σχετικές ειδήσεις