ΕΘΝΙΚΑ

Επίσκεψη Γεροντόπουλου στο χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία

Επίσκεψη Γεροντόπουλου στο χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία

Επίσκεψη στο χωριό Μπελογιάννης, 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Βουδαπέστης, πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Στο παλιό «ελληνοχώρι» το οποίο χτίστηκε το 1952 με 418 κατοικίες μέσα σε 8 μήνες για να στεγάσει 1850 Έλληνες που μετά τον Εμφύλιο αναγκάστηκαν να εκπατριστούν και μετονομάστηκε σε χωριό Μπελογιάννης μετά το θάνατο του Νίκου Μπελογιάννη την ίδια χρονιά, ο κ. Γεροντόπουλος συνοδευόμενος από τους Έλληνες κατοίκους με επικεφαλής τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαλέξη επισκέφθηκε την εκκλησιά, την βιβλιοθήκη- μουσείο, το πολιτιστικό κέντρο, το γήπεδο και το ελληνικό σχολειό.

«Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στο χωριό αυτό και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την θερμή υποδοχή αλλά και γιατί κρατάτε σ' αυτήν εδώ την γωνιά τον ελληνισμό και τον μεταδίδετε στα παιδιά και τα εγγόνια σας» είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους κατοίκους ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Ειδικά τώρα, σε μια εποχή κρίσης, κανένας Έλληνας δεν περισσεύει. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αφήνουμε πίσω μας ότι έγινε στο παρελθόν και προχωρούμε γιατί η πατρίδα μας χρειάζεται όλους. Οι Έλληνες όπου και να βρίσκονται διακρίνονται και προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες».

Μολονότι οι Έλληνες σήμερα εκεί είναι μόνο τριακόσιοι, καθώς αρκετοί επαναπατρίστηκαν ή ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας, το χωριό, όπως διαπίστωσε ο υφυπουργός, παραμένει πάντα μία νησίδα ελληνισμού με τον πατέρα Ιωσήφ στην εκκλησιά του Κωνσταντίνου και Ελένης, μολονότι Ούγγρος, να μιλά άπταιστα ελληνικά και το σχολείο να έχει από φέτος τρεις αποσπασμένους Έλληνες δασκάλους, δύο περισσότερους από πέρσι, για τα 106 παιδιά- αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των Ούγγρων και της γύρω περιοχής- εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι ελληνικής καταγωγής.

«Για μας η επαφή με την μητέρα πατρίδα είναι πάρα πολύ σημαντική» είπε ο δήμαρχος, ευχαριστώντας για την βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας, που έστειλε με απόσπαση φέτος δύο εκπαιδευτικούς για το σχολείο. «Χαιρόμαστε» πρόσθεσε «που βρίσκεστε κοντά μας και επισκεφθήκατε την εκκλησία, την βιβλιοθήκη, το σχολείο, το πολιτιστικό κέντρο και το γήπεδό μας, αλλά και καθίσατε να συζητήσετε μαζί μας για αρκετή ώρα». Το πρωί ο κ. Γεροντόπουλος είχε επισκεφθεί την έδρα των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου «Eotvos Lorand», στην οποία φοιτούν 40 φοιτητές, στην πλειοψηφία Ούγγροι και είχε για αρκετή ώρα συζήτηση με τους ίδιους και το διδακτικό προσωπικό.

Η Ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια ενίσχυσης της έδρας έχει στείλει στην Βουδαπέστη με απόσπαση μια εκπαιδευτικό από την Ελλάδα, που μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, για την οποία υπάρχει ολοένα και πιο αυξημένο ενδιαφέρον. «Ειλικρινά ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψη αυτή» είπε ο κ. Γεροντόπουλος «κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διαπίστωσα πως υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές από Ούγγρους φοιτητές» συγχαίροντας τα παιδιά για την επιλογή τους, αλλά και το διδακτικό προσωπικό για την δουλειά του.

Αύριο ο κ. Γεροντόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιο, καθώς επίσης και με τα μέλη της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας και άλλους ομογενειακούς φορείς.