ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Ο Βενιζέλος κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες

Κυπριακό: Ο Βενιζέλος κάλεσε την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάλεσε την Τουρκία «να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής», όπως τόνισε μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου «ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο «για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Το αντίστοιχο έπραξε βεβαίως και ο κ. Βενιζέλος για τις μέχρι στιγμής συναντήσεις, αλλά και αυτές που θα έχουμε, προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συντονισμένοι με κοινές τις θέσεις και επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστώ θερμά γιατί η συνεργασία ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, ανταλλάξαμε πληροφορίες και απόψεις και είμαστε απολύτως συντονισμένοι σ' αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης, γιατί και η κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχουμε σειρά συναντήσεων κρίσιμων για το εθνικό μας θέμα που είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Είχα την ευκαιρία χθες να συζητήσω με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, για το Κυπριακό. Θα έχω μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον νέο ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Άιντε και φυσικά χρήσιμες είναι και μια σειρά από άλλες συναντήσεις, μια από τις οποίες θα είναι η καθιερωμένη συνάντηση που θα έχω με τον νέο Τούρκο ομόλογό μου. Όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, στόχος μας είναι μια λύση ειρηνική, βιώσιμη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας πως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Ρoή Ειδήσεων