ΕΘΝΙΚΑ

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Αλβανία: Υπάρχει σχέδιο κατά της ελληνικής μειονότητας

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Αλβανία: Υπάρχει σχέδιο κατά της ελληνικής μειονότητας

Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία έχει ξεσπάσει με εκατέρωθεν ανακοινώσεις για το θέμα της Χειμάρρας.

Σκληρή ανακοίνωση στις προκλητικές δηλώσεις της Αλβανίας, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, την Τρίτη (1/11) με αφορμή την κατεδάφιση 19 σπιτιών στην πόλη της Χειμάρας, που ανήκουν σε οικογένειες της ελληνικής μειονότητας.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μεθόδευση εκ μέρους της αλβανικής μεριάς, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.

Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής.

Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.

Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Ρoή Ειδήσεων