ΕΘΝΙΚΑ

Αόρατη απειλή στο Αιγαίο: Τα τουρκικά F 35 αλλάζουν το συσχετισμό δυνάμεων (pics + vid)

Αόρατη απειλή στο Αιγαίο: Τα τουρκικά F 35 αλλάζουν το συσχετισμό δυνάμεων (pics + vid)

H παραγγελία επιπλέον 24 stealth αεροσκαφών από την τουρκική πολεμική αεροπορία δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους Έλληνες επιτελείς.

Η ένταξη του αμερικανικού μαχητικού F – 35 στις μοίρες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ήταν γνωστή από καιρό και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2012, όταν η Τουρκία έθεσε την πρώτη παραγγελία για αεροσκάφη F – 35. Ωστόσο η ανακοίνωση του υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Φικρί Ισίκ, ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί ακόμη 24 μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, F-35, δείχνει τη συστηματική προσπάθεια για ανατροπή της αεροπορικής ισορροπίας πάνω από το Αιγαίο.

Το βασικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά με την εισαγωγή του F-35 στο τουρκικό οπλοστάσιο είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι stealth, δηλαδή αόρατο στα ραντάρ. Τι σημαίνει αυτό; Θεωρητικά ένα F – 35 που απογειώνεται από κάποιο τουρκικό αεροδρόμιο θα μπορεί παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας χωρίς να γίνει καν αντιληπτό από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας. Και από τη στιγμή που δεν κάτι δεν γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να αναχαιτιστεί, ή τουλάχιστον δεν μπορεί να αναχαιτιστεί εγκαίρως όταν πλέον θα έχει προσεγγίσει ακόμα και τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αν και ακόμα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο stealth είναι το F – 35 (υπάρχουν αναφορές στον διεθνή Τύπο ότι σε συγκεκριμένα προφίλ πτήσης μπορεί να γίνει ορατό από τα ραντάρ) δεν παύει να είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, το οποίο ενσωματώνει ανώτερα χαρακτηριστικά από τα F-16 και Mirage 2000 που διαθέτει η ελληνική πολεμική αεροπορία και τα οποία ανήκουν στην τρίτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά πρέπει να θέσει τώρα σε εφαρμογή κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του F – 35 καθώς το 2018, οπότε και θα μπουν σε υπηρεσία με την τουρκική αεροπορία δεν είναι μακριά.

Δείτε πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr τις φωτογραφίες από την επερχόμενη τουρκική απειλή.

Σχετικές ειδήσεις