ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Τρέλα οι έρευνες για φυσικό αέριο

Ερντογάν: Τρέλα οι έρευνες για φυσικό αέριο
Με «θερμό πόλεμο» απειλεί ο Ταλάτ

Η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ξεκίνησε η Κύπρος, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, αποτελεί "τρέλα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, αποκλείοντας, ωστόσο, προς το παρόν την προσφυγή σε στρατιωτική βία.

"Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο" και φυσικό αέριο, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν η χώρα του εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής, απάντησε: "Όχι ακόμη".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές "σαμποτάρουν" τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.

Ο τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου. Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, θα υπογραφεί σήμερα ή αύριο.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού περιπολούν στις ζώνες αυτές.

Απειλές από τον Ταλάτ

"Άνευ λογικής" είναι οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα του φυσικού αερίου, υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κίπρισλι", ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Εάν οι Ελληνοκύπριοι, είπε, πιστεύουν ότι οι "αγάδες" θα πολεμήσουν γι' αυτούς, τότε λανθάνονται. Ίσως το πράξει η Ελλάδα, συνέχισε και διερωτήθηκε «τι μπορούν να κάνουν οι υπόλοιπες χώρες στην Τουρκία».

Επίσης, αναρωτήθηκε πόσο λογικό είναι κάποιος να προκαλεί την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι για να δρουν οι Ελληνοκύπριοι με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τη δύναμή της, και ανάφερε πως δεν συμμερίζεται την επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς να υποστηρίζει ότι δεν φοβάται την Τουρκία.

«Οι ενέργειες των Ελληνοκυπρίων για εντοπισμό υδρογονανθράκων είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ' έναν θερμό πόλεμο», δήλωσε.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε πως ο Ντερβίς Έρογλου κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών λόγω των πιέσεων που δέχεται από την Άγκυρα και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είχε αποχωρήσει προ καιρού. Εάν δεν υπήρχε η Τουρκία, πρόσθεσε, ο Έρογλου δεν θα προσερχόταν καν στο τραπέζι των συνομιλιών.