ΕΘΝΙΚΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Η στιγμή που ο «σουλτάνος» προκαλεί τον Παυλόπουλο

Επίσκεψη Ερντογάν: Η στιγμή που ο «σουλτάνος» προκαλεί τον Παυλόπουλο

Αμφισβήτησε με θράσος μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο τη Συνθήκης της Λωζάνης και έθεσε θέμα σε Αιγαίο και Θράκη

Από τις προηγούμενες ημέρες έχουμε τονίσει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα για… αναψυχή και για να αναδείξει τις δήθεν καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι ψυχρό εδώ και πολύ καιρό και οι διπλωματικές σχέσεις ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, μιας και η Τουρκία εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική των προκλήσεων δυναμιτίζοντας τις διμερείς σχέσεις.

Το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει, με αναλυτικά ρεπορτάζ, πως ο «σουλτάνος» βλέποντας να χάνει το παιχνίδι στα ανατολικά, θα ρίξει το βάρος του στα δυτικά της Τουρκίας και συγκεκριμένα σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η σημερινή του παρουσία στην Ελλάδα επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα λέγαμε. Από την πρώτη ώρα κιόλας που έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα θέλησε να πυρπολήσει το κλίμα και τις συνομιλίες.

Λίγες ώρες μετά την εμπρηστική τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μιλώντας μπροστά στον Έλληνα Πρόεδρο, Προκόπη Παυλόπουλο, o Eρντογάν έθεσε ευθέως θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης, μίλησε για «Τούρκους στη Θράκη» και έβαλε ζήτημα για το Αιγαίο.

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο «σουλτάνος» υποστήριξε πως στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει η αναφορά στη λέξη «τουρκική», σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.

«Μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Τόνισε ότι υπάρχουν προσπάθειες να διορίζονται οι μουφτήδες από ανθρώπους που διορίζει το κράτος. «Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Στη Δυτ. Θράκη εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους, είπε ο Ερντογάν. Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης; Δεν εφαρμόζεται. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ. Αυτό το θέμα το συζήτησα με φίλους μου Έλληνες πρωθυπουργούς. Με τον κ. Σημίτη, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Καραμανλή και τώρα με τον κ. Τσίπρα. Δεν παίρνουμε όμως αποτελέσματα», είπε ο κ. Ερντογάν.

«Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 18.000, ενώ στην Δυτ. Θράκη 2.200 δολάρια. Δεν υπάρχει η στήριξη σε επενδύσεις και υπάρχει μια διάκριση, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. «Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη “τουρκική” σε μια πινακίδα κάποιου συλλόγου. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλώ για επικαιροποίηση μιλώ για αυτά ακριβώς τα θέματα».

Ο «σουλτάνος» σημείωσε ότι «υπάρχουν και προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα». Όταν υποχώρησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ στηρίξαμε την Ελλάδα ώστε να ξαναμπεί. Αν είχαμε βάλει βέτο δεν θα επέστρεφε η χώρα. Δεν το κάναμε γιατί σας αξιολογήσαμε ως γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις