ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό - «Τορπίλη» Ζάεφ: Δεν θέλουμε ονομασία erga omnes, δεν αλλάζουμε το Σύνταγμα

Σκοπιανό - «Τορπίλη» Ζάεφ: Δεν θέλουμε ονομασία erga omnes, δεν αλλάζουμε το Σύνταγμα

Σκοπιανό | Ζόραν Ζάεφ: Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει καταθέσει με τον πλέον ευκρινή τρόπο τις θέσεις της για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ, δεν λέει να σταματήσει τα «ήξεις αφήξεις» καιμιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο (15/04/2018) δήλωσεότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά ότι υπάρχουν διαφωνίες για το Σύνταγμα και το εύρος της χρήσης της ονομασίας.

«Μπρος - πίσω» από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό που «θολώνει» ξανά τα νερά της διαπραγμάτευσης - Ανήκουστο: Σε προκλητικό ύφος ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει τα φαινόμενα αλυτρωτισμού σε βάρος των Σκοπίων!

Σύμφωνα με το σκοπιανό ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί αλλά πως «θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία».

«Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Επανέλαβε, μάλιστα, την πάγια θέση του όσον αφορά στην απαίτηση της Αθήνας για ονομασία erga οmnes. Όπως είπε, η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση, ενώ δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή του Συντάγματος.

Ωστόσο, εκείνο που προξενεί αλγεινή εντύπωση ως προς τη στάση του Σκοπιανού πρωθυπουργού είναι ότι επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά ότι θα πρέπει και η Ελλάδα να... σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση αλυτρωτισμού σε βάρος των Σκοπίων!

Προφανώς, ο κ. Ζάεφ λησμονεί το γεγονός ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 οι αλυτρωτικές «κορώνες» ήταν αποκλειστικό προνόμιο των κυβερνήσεων της χώρας του και σε καμία περίπτωση της Ελλάδας.

«Πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλες διαμορφώσεις που θα δείχνουν ότι τα Σκόπια δεν έχουν εδαφικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Εξήγησε, τέλος, ότι η λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις